Српски Покрет Двери - Лого
Search

Услова за демократске изборе неће бити док се не ослободе медији за другачије мишљење и глас опозиције

      До ванредних парламентарних избора које је најавио председник СНС за најкасније почетак априла 2022. године остало је око 500 дана. У вези са тим постављају се три питања:

  1. Да ли ће у истом том термину бити обједињени председнички, ванредни републички парламентарни избори и локални градски избори у Београду?
  2. Да ли ће до тада значајно бити измењени предуслови да сви ти редовни и ванредни избори буду заиста слободни и поштени, за разлику од недавних недемократских и противуставних избора 21. јуна?
  3. Зашто ванредни парламентарни избори не би били раније већ тек за годину и по дана, када је свима у домаћој и међународној јавности јасно да је Србија постала недемократска земља, да је Народна скупштина лажна и нелегитимна, а нова Влада прелазна и техничка?

Одговори на сва три питања зависе од три стране у будућем дијалогу до кога мора доћи: власти, опозиције (и грађана Србије), и потенцијалне посредничке мисије Европског парламента. Жеља власти је засигурно да сви ови избори буду спојени, да се ништа од изборних услова не промени на боље и да само фингира нови лажни дијалог са опозицијом уз посредовање ЕП. У том циљу већ сада је формирана предизборна коалиција за све нивое избора 2022. коју чине СНС, СПС и СПАС, Ивица Дачић постављен на место председника ријалити Народне скупштине, а Гордана Чомић за надреалног министра за друштвени дијалог.

Услова за демократске изборе неће бити док се не ослободе медији за другачије мишљење и глас опозиције, а пре свега РТС, и док не буде забрањена функционерска кампања и спречен притисак на бираче. Такође, опозиција треба да захтева раздвајање ових избора у три различита термина и формирање посебне Комисије састављене од представника власти и опозиције, која би гарантовала спровођење услова за слободне и поштене изборе.

Опозиција истовремено треба да тражи и ванредне изборе на свим нивоима, јер су и покрајинска и све локалне скупштине изабране на лажним изборима 21. јуна такође бесмислене и неодрживе без опозиције. Лично сматрам да треба да отворимо и тему промене изборног система јер постојећи пропорционални изборни систем са затвореним изборним листама и читавом државом као једном изборном јединицом не постоји нигде друго у Европи сем у Србији и Црној Гори.

Овакав или сличан веома кратак и јасан пакет услова уједињена опозиција треба да испостави и властима у Србији и међународним посредницима у преговорима. Међутим, поставља се питање када ће та европска посредничка мисија уопште доћи, да ли ће то бити на време или касно као прошли пут, и какав ће бити исход тог дијалога, посебно имајући у виду прошле лажне преговоре и на Факултету политичких наука и у Народној скупштини? Право питање за опозицију и грађане Србије гласи: како ћемо притиснути власт ако не буде желела да изађе у сусрет овим захтевима и ако посредници из ЕП не буду на томе инсистирали као што су то радили у Северној Македонији и Црној Гори пре неколико година? Шта ако буду стали на страну недемократске власти у Србији из геополитичких и економских рачуница, међу којима је једна од главних рачунање на Александра Вучића као потписника признања лажне државе Косово. Не видим други одговор сем да морамо бити спремни на нове демонстрације и општу грађанску непослушност.

У међувремену, Српски покрет Двери је посвећен представљању свог политичког програма, промоцији нових људи у политици и обукама локалних одбора за изборни процес. Већ смо представили нови Проглас „Промена система – сигурност за све“, као и 30 наших водећих стручњака у вези са темама Прогласа и областима здравства, пољопривреде, образовања и културе. Проглас инсистира на обнови партиципативне и директне демократије, правној и политичкој одговорности државних функционера и лустрацији као забрани обављања јавне функције, затим на зеленом патриотизму и новом селу, као и новом граду по мери човека и породице. На овај начин одговарамо на очекивања грађана који траже нове политичке идеје и нова лица, остајући посвећени централној поруци Прогласа да У Србији више није довољна промена власти већ да нам је потребна промена комплетног корумпираног политичког система који овде траје већ 30 година.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери
 

*Извор: недељник „НИН“

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: