Српски Покрет Двери - Лого
Search

„Не прецењујем себе и Српски покрет Двери, али не желим да будем талац политичара из бившег режима који су сви некада били део једне странке на власти, а сада у опозицији и када нам је најважније не могу да седну и да се договоре“, рекао је у разговору за Нова.рс лидер покрета Двери Бошко Обрадовић.

Он је на тај начин реаговао размирице унутар опозиције, односно расправу између око тога на који начин треба наступити на предстојећим разговорима са представницима режима.

“Не прецењујем себе и Српски покрет Двери, али не желим да будем талац политичара из бившег режима који су сви некада били део једне странке на власти, а сада у опозицији када нам је најважније не могу да седну и да се договоре. Ако је тако – онда нема друге него да почнемо да размишљамо о новим опозиционим идејама и укрупњавањима која више неће губити време на празне приче бивше власти”, истиче председник покрета Двери.

Обрадовић каже да никако није време за сукоб у опозицији, посебно не око преговарачке платформе за дијалог са влашћу.

“Око платформе сви имамо готово истоветне ставове шта је потребно да би избори били слободни и поштени. Како ћемо преговарати са влашћу ако не можемо да постигнемо договор унутар опозиције, посебно оне која је бојкотовала прошлогодишње лажне изборе, због чега је скраћен мандат Скупштине и Владе и уопште дошло до овог дијалога. Сматрам да постоји простор за компромис, а то је да опозиционе политичке групације које су излазиле на прошлогодишње недемократске изборе дају мандат бојкот опозицији да их заступа на преговорима, а да се онда бојкот опозиција договори о преговарачком тиму који би тамо ишао уз име свих нас, јер смо се око преговарачке платформе практично већ договорили”, истиче Обрадовић.

Председник Двери каже да опозиција не сме да дозволи да се не договори око тога ко ће да је представља на преговорима с влашћу, уколико су се већ сагласили око тога шта би требало да заступају на разговорима са представницима власти.

“Та делегација свако треба да буде мала и да на тај начин штрчи у том дијалогу и тако избегнемо да се утопимо у тамошњи циркус са 50 учесника и 15 платформи, већ издејствујемо праве преговоре. Најављени дијалог са влашћу нема никакве везе са начином изласка опозиције на будуће изборе. Кад се изборимо за елементарне услове за слободне и поштене изборе онда треба да седнемо и размотримо да ли опозиција на те изборе треба да изађе у једној, две или више колона. Сада није тренутак да се разврставамо у колоне јер у овим преговорима са влашћу морамо бити јединствени ако желимо нешто да постигнемо”, поручује Обрадовић.

Он напомиње да у следећем корако опозиција би требало да одлучи да ли је за “српски сценарио” из 2000. године, који значи једну заједничку изборну листу или за “црногорски сценарио” из прошле године.

“У следећем кораку треба да се одлучимо да ли смо за српски сценарио из 2000. године, који значи једну заједничку изборну листу, а који ће највише зависити од тога да ли можемо наћи заједничког председничког кандидата који је свима прихватљив, или за црногорски сценарио од прошле године где на изборе излазимо у више опозиционих колона које се међусобно не нападају већ подижу излазност и чувају сваки глас од расипања и остајања испод цензуса Лично сматрам да сви ми заједно сада имамо много већи проблем од овог тренутног међусобног спора који се лако може решити уз мало добре воље, а то је одлагање почетка дијалога за јесен. У случају да ванредни избори буду крајем ове године, то значи да ће од тренутка завршетка дијалога остати врло мало времена да се било шта промени по питању услова за изборе, а ако се дијалог додатно отегне неће остати много времена за примену договореног и да избори буду на пролеће следеће године, када су редовни председнички и градски избори у Београду”, истиче он.

Обрадовић је предложио својим колегама из опозиције да одмах реагују и траже потпуно отварање јавних медијских сервиса, у првом реду РТС-а и РТВ-а.

“То би требало урадити без даљег оклевања, било каквог дијалога и чекања посредника из Европског парламента. О томе, уосталом, и нема шта да се преговара, јер је објективно информисање законска обавеза на основу Закона о јавном информисању и медијима и Закона о јавним медијским сервисима. Подсећам све на предлог који би могао бити прихватљив и за власт и за опозицију да Васко Васовић, који је био кандидат за директора РТС са подршком од преко 2000 запослених у јавном сервису, води ову медијску кућу у прелазном периоду и омогући да информативни програм поштује медијске законе. То заправо значи основне демократске ствари да се другачије мишљење и глас опозиције може чути у свим информативним емисијама РТС од Јутарњег програма, преко Дневника 1, 2 и 3, старих дебатних емисија као што су ‘Око’, ‘Упитник’ или ‘Четвртком у 9’, као и нових у којима би представници опозиције добили прилику да представе свој програм самостално, као што то често могу представници власти. И све то исто и на РТВ, као и на свим телевизијама са националном фреквенцијом које користе ово јавно добро и имају исту обавезу према закону без обзира што се ради о приватним емитерима”, каже он.

На питање до кад ће чекати да се смире тензије унутар опозиције, Обрадовић је рекао да губи стрпљење и да је крајње време да се договоре.

“Српски покрет Двери свакако неће чекати друге колеге из опозиције да се уозбиље и договоре, нити ћемо молити за милост актуелну власт или европске посреднике. Већ је прошао први квартал ове године, а с обзиром на пандемију која и даље траје и одлагање почетка дијалога са влашћу јасно је да овде још дуго неће бити нормалног политичког живота. За то време размере криминала и корупције у врху власти су све веће. Зато смо ми већ заказали нови излазак на улицу за суботу, 15. мај”, рекао је Обрадовић, додајући да се тог датума обележава Светски дан породице и да ће Двери тим поводом организовати скуп испред Дома Народне скупштине у Београду.

“Ова власт нам ништа неће поклонити, а европски посредници на крају могу изнова прихватити одржавање недемократских избора као што су то урадили прошле године. Од чекања Годоа је слаба вајда. Проблем данас имају све наше породице, све сиромашније и све презадуженије, као и све породичне фирме и пољопривредна газдинства. Слободу, демократију и правду нам нико неће поклонити, већ се за њих морамо изборити сами. Већ сам рекао и поновићу да ме све ово што се дешава у опозицији, све пропуштене прилике до сада и ово садашње одсуство добре воље за договор, све више подстиче на размишљање да је Србији потребна нова опозиција ако од ове нема ништа”, закључио је он.

 

Фото: Иван Динић/Нова С

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: