Српски Покрет Двери - Лого
Search

Други пасивни бојкот нема смисла и зато, између осталог, излазимо на изборе, а на крају ће сви из бојкот опозиције доћи на наше позиције јер ниједна друга није реална, каже лидер Двери Бошко Обрадовић, објашњавајући одлуку о учешћу у изборној трци, мада није задовољан ни условима, ни резултатима дијалога.

 
Колико је на вашу одлуку утицало то што у „папиру” европарламентараца, о којем, како су рекли, нема преговора, није било ни прелазних влада, ни дуплог уређивања РТС-а, за шта сте се и ви залагали?

Излазимо на изборе зато што нам је доста замајавања и од стране власти и од стране опозиције. Власт је прекршила договор да ће дијалог о изборним условима бити завршен шест месеци пре избора. Бојкот опозиција за годину дана није имала нити једну заједничку акцију против власти. Остало је мање од шест месеци до избора и ми више нисмо желели да чекамо било шта, већ смо кренули у предизборне припреме. Уколико не дође до сарадње у опозицији – ми идемо самостално на изборе.

Јесте ли и ви љути на европарламентарце, као неке ваше опозиционе колеге, или вам је њихов став помогао да схватите да је кључна подршка својих грађана на изборима?

Од делегације Европског парламента нисам имао велика очекивања јер је иста та делегација, ушемљена с нашом влашћу, и прошле године признала недемократске изборе у Србији. Нажалост, колеге из бојкот опозиције су све карте ставиле на то и зато сада не знају шта да раде.

Како сте доживели „фронтални напад” са свих страна због одлуке да изађете на изборе?

Шта ћемо када за неколико недеља и сви други из бојкот опозиције објаве одлуку да излазе на изборе? Други пасивни бојкот нема смисла. Никада за ових 30 година обновљеног вишестраначја нису два пута заредом бојкотовани избори, нема договора о заједничком изласку на уличне протесте, тако да не видим друго решење сем да изађемо на изборе и тамо пробамо да се супротставимо овој власти. На крају ће сви доћи на нашу позицију јер је једина реална.

Кренули сте у обилазак Србије и окренули се разговору с људима, кајете ли сте што то нисте радили раније, уместо што сте стварали имиџ насилника који упада у РТС, проваљује у скупштину у коју је могао да уђе нормално као посланик?

Један сам од ретких лидера политичких странака у Србији који није из Београда и не живи у Београду. Човек сам из обичног народа из унутрашњости и не припадам београдској политичкој елити која влада Србијом од 1945. године, иако сам београдски студент и пола живота сам радно провео у Београду. Лично у животу нисам конфликтан човек. Никада нисам имао проблема са законом и другим људима, али не трпим неправду и лаж. Ако је вама у реду да вас РТС лаже за ваше паре или да вас власт краде и прави лудим о вашем трошку – то је ваше право, али ја се против тога буним. Побуна против једне криминалне и недемократске власти није насиље већ наше демократско право и обавеза, нити сам ја насилник, већ борац против насилничке и лоповске власти. Зато смо ту где смо јер смо спремни да толико ћутимо и трпимо док нам све ово раде.

У вашем програму је лустрација, кога бисте лустрирали и мислите ли да је то нешто што ће вам донети гласове, иако то више личи на претњу, јер се никад не зна ко би све могао бити „лустриран”, а то људе плаши?

Они који су се огрешили о закон и лично обогатили злоупотребом власти – и треба да се плаше. Зато у свим уређеним државама постоје полиција, тужилаштво и суд – да би казнили оне који не поштују Устав и законе. Наш највећи политички проблем је управо тај што овде нико од политичара на власти никада није одговарао за оно што је радио. Како је могуће да је за ове три деценије све уништено у држави, а да се у затвору тренутно на вишегодишњој робији не налази нити један политичар? Глас за Двери на следећим изборима је глас за промену система јер овде више није довољна само промена власти. Власти су се мењале и до сада, али је корумпирани политички и правосудни систем увек остајао исти. То конкретно значи: кривично гоњење свих који су прекршили закон, преиспитивање диплома и имовине политичара на власти и са њима повезаних лица, одузимање незаконито стечене имовине, финансијске казне за штету нанету државном буџету, и лустрација као забрана обављања јавне функције у дужем временском периоду. Нема ништа спорно у томе да онај ко је опљачкао народ и државу више не може да дође на било какву јавну функцију.

Тврдите да власт треба одлучније да се бори за КиМ, шта под тим подразумевате, имајући у виду сва ограничења која постоје у разним међународним документима?

Ми управо нисмо искористили могућности које нам дају разна међународна правна документа као што је Резолуција 1244 СБ УН, која предвиђа повратак до 1.000 припадника српског државног особља на територију АП КиМ. Ниједна наша власт никада није тражила испуњење ове одредбе.

Нисмо антиваксери

Љути сте противник ковид пропусница, због ограничавања људских права, имају ли људи и неке обавезе, зашто мислите, ако тако мислите, да они који су се вакцинисали немају право да буду сигурни, да их не угрожавају они којима су њихова права неприкосновена, а туђа небитна?

Како то невакцинисани угрожавају вакцинисане? Вакцинисани могу бити угрожени само од вакцине, ако она није довољно испитана и сигурна, а сада је јасно и да их уопште не штити од добијања болести против које су вакцинисани. Онда испада да би и вакцинисане требало тестирати да ли носе вирус. Без обзира на то колико пута се вакцинишу, они и даље оболевају, а многи међу њима и умиру, као и они који нису вакцинисани. Ковид пропуснице су модерни аусвајси 21. века, као што је одвајање невакцинисаних од вакцинисаних језива дискриминација и кршење основних људских права и слобода које нас враћа у нека тоталитарна времена. Двери нису антиваксери, сви који желе имају право да се вакцинишу, као што наш Устав свима гарантује да сами одлучујемо о своме здрављу. Не смемо дозволити да нас власт дели и свађа и по овом питању. Треба да чувамо једни друге и бринемо једни о другима у овом тешком времену.

 
 

*Извор: Дневни лист „Политика“

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: