Српски Покрет Двери - Лого
Search

Владајуће странке и део опозиционих направиле су начелан договор о условима изласка на изборе и ових дана сви преговарачи би требало да га потпишу. То значи да ће неке партије које су бојкотовале претходне парламентарне изборе, 3. априла следеће године изаћи и на председничко и на републичко гласање.

       Са лидером покрета Двери Бошком Обрадовићем разговарамо о предстојећим изборима, његовој председничкој кандидатури, Косову…

Двери су међу првима из опозиционог блока решиле да изађу на изборе. Шта вам је био главни „окидач“?

Процена је да је прошлогодишњи бојкот био успешан, јер је показао бесмисао Скупштине без опозиције и натерао власт да скрати мандат парламенту и Влади са четири на годину и по дана. Ипак, сматрамо да би други пасивни бојкот био погрешан, јер би значио да властима препуштамо наредне четири године без борбе. Никада опозиција није бојкотовала изборе два пута заредом. Идемо на изборе упркос недовољно добрим условима и позивамо грађане да нам се прикључе у овој борби.

Шта се то поправило у односу на период када сте чврсто бранили бојкот?

Споразум који је на столу у Народној скупштини има доста конкретних побољшања изборног процеса и много је бољи од закључака европарламентараца са другог колосека дијалога. Чекамо одговор власти на још неколико наших захтева, од чега зависи да ли ћемо ставити свој потпис.

Мислите ли да су били грешка и губљење времена разни покушаји да опозиција стане у једну колону?

Укрупњавање опозиције има смисла када нико самостално не може да победи власт, али то мора бити на равноправним основама. Двери никоме не признају монопол у опозицији, а посебно не лидерима бивше власти. Доста смо бирали између истих људи већ 30 година. Време је за смену генерација у српској политици и долазак нових људи који до сада никада нису били на власти, па ако не буду добри и њих треба мењати све док не нађемо најбоље за одговоран посао вршења власти.

Одлучили сте да уђете у трку за председника Србије. По чему сте бољи кандидат од, рецимо, Тадића или Тепићеве?

Нисам противник опозиције већ власти и не видим разлог за даље сукобе опозиционих странака. Своју предност видим у томе што не припадам ни садашњем ни бившем режиму, иза себе немам афере и имам најбољи програм: смањење акцизе на цену горива, нерадна недеља за све запослене, укључујући приватни сектор, смањење пореза на зараде и имовину за свакога ко ступи у брак и добије дете, подршка домаћој привреди и пољопривреди уместо страним компанијама, забрана рада највећег светског загађивача „Рио Тинто“ у Србији и генерална заштита здравог ваздуха, воде, земље и хране.

Једно од ваших обећања је да неће бити признавања независности тзв. Косова. Да ли у табору у којем сте доскоро били видите неке који би се одрекли наше покрајине, под изговором да треба „признати реалност“?

Са таквима Двери никада не би сарађивале. Сви који признају независност лажне државе Косово или геноцид у Сребреници, или су за улазак у НАТО, не могу бити наши партнери на изборима.

Како бисте ви разрешили косовски чвор?

Повратком теме КиМ у СБ УН, где имамо савезнике у Русији и Кини и захтевом да се примени Резолуција 1244 која предвиђа повратак до 1.000 припадника српског државног особља на територију Космета. И позвати Русију да формира своју војну базу у Рашки, јер једино тако ти преговори о КиМ могу бити равноправни.

Обећавате да ћете открити гроб и подићи споменик генералу Михаиловићу, да ће обележја добити војвода Ђујић, владика Николај… Ком делу бирачког тела се обраћате?

Свима онима који су родољуби, антикомунисти, равногорци, монархисти, суверенисти и слободари. Двери говоре у име свих верника, људи којима је стало до породице и традиције, који не желе да им деца оду, већ да се врате из иностранства.

Штрајковали сте глађу испред Скупштине, упадали у РТС, јуришали на Председништво… Жалите ли због тих акција?

– Не. Учинио сам лични максимум у борби против садашње власти, како у Народној скупштини, тако и на улици на многобројним протестима. Верујем да су грађани то препознали и да ће пружити подршку Дверима да се наш глас поново чује у парламенту, јер тамо недостаје политичка опција која заступа традиционалне вредности.

НИСМО НИКОМЕ ПРИВЕЗАК

Хоће ли вас бирачи казнити зато што сте сарађивали са Ђиласом?

За нас је кључно да се Двери никада нису одрекле свог програма за ових десет година бављења политиком и то је оно што наши бирачи знају. Они управо траже некога ко до сада није био на власти, ко никоме ништа не дугује, ко није привезак ни Вучићу, ни Ђиласу, већ има конкретан програм како да дође до промене система, а Србија постане правно уређена земља у којој ћемо сви желети да живимо.

 

*Извор: Вечерње новости

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: