Boško Obradović: Zalažem se za 'austrijski scenario'

Ili će vlast ispuniti naše zahteve do septembra ili kreće kampanja bojkota


           Kada je u javnost isplivala afera u vezi sa potpredsednikom Vlade Austrije i tamošnjim ministrom unutrašnjih poslova – on je sutradan podneo ostavku na sve stranačke i državne funkcije, a potom je pala i čitava Vlada. Na čelo prelazne Vlade koja će vladati do sledećih izbora došla je nestranačka ličnost – predsednik Ustavnog suda Austrije. Zalažem se za isti takav scenario i u Srbiji. Potpredsednik Vlade Srbije i ovdašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uhvaćen je u kriminalnoj radnji falsifikovanja javne isprave i dokazano je da nema validnu fakultetsku diplomu i da je samim tim lažni doktor nauka. To je razlog za njegovu hitnu ostavku na sve stranačke i državne funkcije, a onda i pad Vlade. Na čelo prelazne, tehničke Vlade treba da dođe nestranačka ličnost, a u svim ključnim ministarstvima treba da se postave ko-ministri, po jedan iz reda vlasti i opozicije. Ovo je posebno važno da bi se odmah oslobodili mediji i u narednih 7-8 meseci pripremili fer i pošteni izbori. To bi zapravo bio ključni zadatak te prelazne vlade.

         

           

        Ovo bi mogao da bude zaključak pregovora između vlasti i opozicije jer ne vidim drugu garanciju da će se nešto promeniti do izbora. Dijalog sa vlastima – da, kao miran način razrešenja političke krize. Ali, to mora biti zvaničan, institucionalni dijalog, sa jasnim pregovaračkim stranama i rokom za završetak razgovora. Jedina tema pregovora je kako do ispunjenja svih 6 zaključaka i 40 preporuka stručnog tima sa protesta „1 od 5 miliona“, u kojima je jasno pobrojano sve što treba uraditi da bi mediji bili slobodni i izbori pošteni. Na kraju tog procesa koji mora da se završi najkasnije u septembru mora postojati zajednički dokument koji će potpisati obe strane u pregovorima. Posebno važno pitanje su garancije da će potpisano biti i sprovedeno u zadatim rokovima. Najbolja garancija je upravo prelazna, tehnička Vlada u kojoj sede predstavnici i vlasti i opozicije i kontrolišu ovaj proces do izbora.

         

           

        Opozicija ne sme dozvoliti nikakvo fingiranje i odugovlačenje dijaloga. Svi dosadašnji rokovi su istekli, a poslednji je 6 meseci pre izbora, dakle septembar mesec. Ako do septembra nema pomaka – treba proglasiti bojkot izbora na proleće iduće godine i krenuti u kampanju bojkota i daljih protesta širom Srbije, zaključno sa velikim protestom na izborni dan. Vlast može da bira da li će pasti na izborima ili na ulici. Izbor je samo njihov.