Иако сви водећи функционери СНС у изјавама за режимске медије оптужују да неко из врха државе стоји иза криминалне групе Вељка Беливука и покушаја државног удара – још нису изговорили нити једно конкретно име. Чини се да све време цртају фоторобота који неодољиво личи на министра одбране Небојшу Стефановића.  

Иако су најближи сарадници бившег министра полиције Небојше Стефановића или већ били на информативном разговору у полицији или ухапшени по основу сарадње са криминалним кланом Вељка Беливука, он лично још увек није нити саслушан нити ухапшен. У притвору се налази његов кум Горан Папић, бивши начелник СБПОК-а, који је заједно са његовом десном руком Дијаном Хркаловић, у режимским медијима оптужен за прислушкивање председника и његове породице. Сам министар није се ни огласио у јавности о хапшењу кума и блиског сарадника. Да ли су то они могли да раде без знања бившег министра полиције? Зашто он још увек није макар саслушан на ове околности?

Посебно питање се односи на Славишу Кокезу, другог блиског пријатеља и сарадника Александра Вучића, кога режимски медији називају шефом царинске мафије који је украо преко 600 милиона евра државног новца, заједно са бившим директором Управе царина и другим лицима из царине и полиције. Како је могуће да и Славиша Кокеза још увек није ухапшен? Како на ову околност овако крупне пљачке државе нису саслушани министар финансија Синиша Мали и опет Небојша Стефановић под чијом надлежношћу су били царина и Гранична полиција? Где је њихова одговорност у свему томе? Чији кадрови су били на челу ових државних органа ако не кадрови СНС?

Коначно, како смо дошли у ситуацију да се неколико најближих вишедеценијских пријатеља и сарадника председника СНС доводи у везу са највећим криминалним и коруптивним аферама у држави, а да Александар Вучић о томе ништа није знао? Или, још горе, као што је то навео у неколико изјава, много тога је знао, посебно у последњих годину дана, али није могао да верује. Где је онда у свему овоме и његова политичка одговорност за њему блиске пријатеље и сараднике које је постављао на највише државне функције, али и кривична одговорност ако је у свему томе био заједно са њима као налогодавац или саучесник, односно ако је за све то знао а није надлежним органима пријавио сазнања о учињеним кривичним делима?

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери