Boško Obradović: Zašto prelazna, tehnička vlada pre izbora  - SADA?

Ideja Dveri o prelaznoj, tehničkoj Vladi nema nikakve veze sa predlogom LDP-a od pre nekoliko dana, jer je predsednik Dveri Boško Obradović o ovoj temi govorio više puta u poslednjih nekoliko meseci na primeru Austrije, u kojoj je nakon ostavke potpredsednika Vlade i pada Vlade izabrana prelazna vlada nestranačkih ličnosti na čelu sa predsednikom Ustavnog suda Austrije.

Ovaj primer predsednik Dveri navodio je u više navrata kao primer koji treba sledovati u Srbiji, a kao povod naveo zahtev za ostavkom potpredsednika Vlade Srbije Nebojša Stefanovića zbog dokazane kupovine i falsifikovanja fakultetske diplome. Ta ideja sada je modifikovana na osnovu nedavnih primera prelazne, tehničke Vlade iz susednih Crne Gore i Makedonije u čijem kreiranju su učestvovali upravo evropski parlamentarci koji su ovih dana bili u poseti Srbiji.


Izjavu predsednika Dveri prenosimo u celosti:

Ako nema prelazne vlade u kojoj se nalaze i predstavnici opozicije – nema garancija da će bilo šta od obećanja u vezi sa slobodom medija i fer i poštenim izborima biti ispunjeno od strane aktuelne vlasti.


Prilikom formiranja Saveza za Srbiju izašli smo sa idejom da nakon pada vladajućeg režima SNS treba formirati privremenu Vladu stručnjaka u kojoj ne bi učestvovao niko od lidera opozicije. To je jasan signal sa naše strane da opoziciona borba nije samo borba za smenu vlasti i naš dolazak na vlast već za promenu kompletnog korumpiranog političkog sistema. Ova privremena Vlada bi bila oročena na godinu dana i uz podršku nove vladajuće većine u Narodnoj skupštini imala bi za cilj donošenje sistemskih zakona kojim bi se uredila sloboda medija, izborno zakonodavstvo, pravosuđe i sveukupna borba protiv kriminala i korupcije, rad nezavisnih državnih institucija… Ideja formiranja ovakve postizborne Vlade posle smene aktuelne vlasti ugrađena je i u „Sporazum sa narodom“ koji je potpisan od strane opozicije i preko 200.000 građana tokom protesta „1 od 5 miliona“.


Ideja prelazne, tehničke Vlade pre izbora je nešto drugo. Glavni i dovoljni argument za njeno formiranje jeste nepoverenje u postojeću vlast koja je mnogo puta do sada prekršila svoja obećanja. Formiranje prelazne, tehničke Vlade u kojoj bi kao ko-ministri učestvovali i predstavnici opozicije – jedini je garant da će obećanja vlasti biti ispunjena, jer će imati ko u izvršnoj vlasti da svakodnevno kontroliše taj proces.


Što se tiče Srpskog pokreta Dveri, ova ideja koja je već primenjena u Crnoj Gori i Makedoniji, a u jednoj drugačijoj formi i u Austriji, jedino je rešenje da bi se vlastima moglo verovati da će nešto zaista da promene pre izbora. Ova tema trenutno uopšte nije aktuelna, jer vladajući režim ne želi da ispuni niti jedan zahtev opozicije i Stručnog tima „1 od 5 miliona“ posle devet meseci protesta u više od 100 gradova Srbije. Zato je na snazi naša odluka o bojkotu izbora i ona se neće promeniti bez obzira na pritiske iznutra ili spolja. Zašto onda sada pominjemo temu prelazne Vlade? Zato da bismo unapred signalizirali da ako dođe do pokušaja režima da u poslednji čas ponudi neke ustupke pred izbore – mi na to nećemo pristati, jer ne želimo da učestvujemo u novoj farsi. Da bi uopšte došlo do novih izbora mora najpre doći do sporazuma vlasti i opozicije o slobodi medija i fer i poštenih izborima, a da bismo imali garancije za sprovođenje jednog takvog sporazuma mora biti formirana upravo prelazna, tehnička vlada sa ko-ministrima iz redova opozicije koji bi kontrolisali taj proces. I da unapred kažemo: jedan ovakav dogovor nema nikakvog smisla pred raspisivanje izbora. Bez 6-12 meseci slobodnih medija i prelazne, tehničke vlade koja će biti garancija fer i poštenih izbora – nikakvi ustupci vlasti koji će nam biti servirani iznutra i spolja u narednim mesecima kao mamac da bismo na izbore ipak izašli – ne treba da budu prihvaćeni od strane opozicije koja se opredelila za bojkot izbora.


 

Info služba Dveri