Српски Покрет Двери - Лого
Search
Cela opozicija predala zahteve RTS-u i REM-u

Opozicija je danas podnela Radio televiziji Srbije i Regulatornom telu za elektronske medije zahteve kojima se traži da te javne institucije počnu da poštuju zakon i medijske standarde.

Zahteva se istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup opozicije javnom servisu i upotreba zakonskih ovlašćenja radi zaštite prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja. Ukoliko na te, na zakonu zasnovane zahteve, ne bude pozitivno odgovoreno, opozicija će se obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i pozvati na odgovarajuće akcije.


Trinaest opozicionih organizacija je u dopisu RTS-u istaklo da taj javni servis ne ispunjava zakonsku dužnost objektivnog i nepristrasnog informisanja, čime onemogućava i slobodu stvaranja i izražavanja mišljenja građana koji su zakonom prinuđeni da takvo kršenje svojih prava još i finansiraju. Posebno je nezakonit rad Informativnog programa RTS kojim dominiraju nejednaka zastupljenost vlasti i opozicije, očigledno favorizovanje jedne političke organizacije, ali i netačnost i nepotpunost informacija koje se odnose na ostale političke subjekte. Zatražen je sastanak sa Upravnim odborom RTS kako bi se utvrdili konkretni koraci ka poboljšanju stanja i poštovanju zakona.


Opozicija očekuje da će RTS na zahtev za sastankom i upodobljavanjem programa propisanim medijskim standardima reagovati u najkraćem mogućem roku. Od REM-a je posebnim dopisom zatraženo da počne da vrši svoje nadležnosti i obezbedi poštovanje osnovnih profesionalnih i etičkih principa, te principa medijskog pluraliteta i to primenom konkretnih zakonom predviđenih mera u slučajevima povrede zakonskih obaveza od strane javnih i komercijalnih emitera. Od Saveta REM-a nije tražen sastanak jer je za njegove članove već formiran zahtev da podnesu ostavke.


Zahteve RTS-u i REM-u su potpisali predsednici Srpskog pokreta Dveri, Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret, stranke Zajedno za Srbiju, pokreta Protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, pokreta Ne da(vi)mo Beograd, pokreta Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke i pokreta Dosta je bilo.


 

Info služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: