Српски Покрет Двери - Лого
Search

Успешна сарадња Српског покрета Двери са Удружењем студената са хендикепом наставила се и прекјучерашњим састанком чланова Председништва Двери и председницима стручних Савета Двери са руководством Удружења у централној канцеларији Двери у Београду. Економско-социјални програм Српског покрета Двери „За државу која брине о благостању грађана“ садржи и разрађене мере за пружање системске и организоване подршке особама са хендикепом и деци са тешкоћама у развоју.


        Схватајући значај проблема великог броја људи са хендикепом у Србији чије су друштвене прилике смањене и одсуство адекватних облика подршке њима и њиховим породицама, Двери изузетно драгоценом сматрају сарадњу са Удружењем студената са хендикепом.  Представници Удружења Милан Јанковић, извршни директор и Марија Бабић, пројектни асистент, на овом састанку пренели су своја искуства и знања о моделу инклузивног друштва и потреби да се правни амбијент у Србији прилагоди Конвенцији УН о правима особа са хендикепом. Правилна примена ове Конвенције, коју је Србија ратификовала, треба да обезбеди  системе  подршке, укљученост у друштво и такав образовни систем који омогућавају већу осетљивост и друштвену солидарност са  особама са  хендикепом и  са децом са тешкоћама у развоју.

Чланови Председништва и стручних савета Двери, проф. Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Двери, Драгана Милићевић, председница Савета жена Двери,  Радмила Васић, председник градске организације Двери Београд и адвокат Владимир Матић, члан Савета за законодавство и уставна питања Двери, анализирали су и заједно са представницима Удружења усагласили стратешка  документа Двери која се баве правима и положајем особа са хендикепом у Србији.  Потребно је разумевање концепта хендикепа,  инклузивног  метода социјалне подршке насупрот преовлађујућем „милосрдном моделу“ социјалне заштите који је скупљи и економски неадекватнији.   Велики број особа са хендикепом у Србији, због стереотипа, погрешних закона и погрешне праксе, трпи искључење из друштва, маргинализацију и стигматизацију.

Двери се захваљују Удружењу студената са хендикепом на помоћи да се програм Двери у овој важној области унапреди и фокусира на модел социјалне инклузије са циљем његовог унапређења и исправљања грешака у његовој примени од стране претходних и актуелне власти.

Грађани Србије морају постати не само декларативно једнаки у својим правима већ једнаки у шансама да права  остваре. Подршка особама са смањеним друштвеним приликама је кључна за укључивање Србије у ред демократских и цивилизованих друштава. Српски покрет Двери ће остварењем свог програма „Промена система – сигурност за све“ бити гарант остварења права особа са хендикепом и Србије као земље једнаких шанси.

 

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: