Ионако тежак положај Срба на Косову и Метохији, који немају право на пасош, слободу кретања, нормалан посао и још много тога што им по Уставу Србије припада, новом најавом тзв. приштинских власти постаће немогућ одлазак на и са Косова и Метохије у централну Србију.

        Наиме, најављује се увођење реципроцитета на таблице. До сада, Срби су прошли кроз разне периоде – од тога да су имали два пара таблица, што је изазивало превелике трошкове, преко тога да су на територију Србије могли ући са КС таблицама које су у складау са Резолуцијом 1244, до садашњег стања где на територију Србије улазе са пробним таблицама. Уколико власти Србије ово дозволе, што након свих уступака које чине не изгледа немогућим, то би значило да у Београду могу да се виде таблице са грбом тзв. Косова. То прихватање обележја тзв. Косова изазвало би се још једно понижење Срба.

За права Срба, државне институције морају да се боре одлучно, што им је и Уставна обавеза, а не да и ово прође „испод жита“, са некаквом оштром реакцијом, која Србима може да донесе само мање присуство државе Србије на Косову и Метохији, као што је укидање локалних избора и општина које су постојале, прећутна дозвола за формирање Косовских безбедносних снага (КБС) и још много тога.

 

Дејан Петровић

Члан ГрО Двери Ниш