РЕПУБЛИКА СРБИЈА

НАРОДНА СКУПШТИНА

Посланичка група ДВЕРИ

16. октобар 2017. године

Б е о г р а д

 

ПРЕДСЕДНИКУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

На основу одредбе чл. 107. ст. 1. Устава Републике Србије, те члана 40. ст. 1. тачке 1. Закона о Народној скупштини и чл. 150. ст. 1. и 190. ст. 1. Пословника Народне скупштине, подносимо ПРЕДЛОГ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ИЗРАЖАВАЊУ ПОЧАСТИ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ НЕСРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ ПОГИНУЛИМ ЗА ОТАЏБИНУ, с предлогом да се, на основу члана 167. Пословника Народне скупштине, донесе по хитном поступку.

ПРЕДЛОГ

Имајући у виду да је према Уставу Република Србија држава српског народа и свих грађана који у њој живе,

Узимајући у обзир чињеницу да су се кроз нашу историју бројни припадници српске војске несрпске националности истицали по својоj храбрости и пожртвованости у рату,

Нарочито се сећајући и памтећи да су у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату, као и у отаџбинским одбрамбеним ратовима од 1991-1999. године, ратујући и жртвујући се за Србију погинули бројни грађани несрпске националности,

 

Народна скупштина Републике Србије доноси:

ДЕКЛАРАЦИЈУ О ИЗРАЖАВАЊУ ПОЧАСТИ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ НЕСРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ ПОГИНУЛИМ ЗА ОТАЏБИНУ

  1. Народна скупштина Републике Србије изражава посебно поштовање и одаје почаст свим грађанима несрпске националности који су дали своје животе борећи се у ратовима на страни државе Србије;
  2. Народна скупштина Републике Србије позива надлежне институције Републике Србије да одају почаст овим херојима подизањем споменика којим би се обележио њихов допринос борби за слободу наше заједничке oтаџбине;
  3. Народна скупштина Републике Србије предлаже да се изради комплетан попис свих грађана несрпске националности који су дали своје животе у отаџбинским ратовима како њихова имена не би била заборављена;
  4. Народна Скупштина предлаже да се одреди посебан Дан заштитника отаџбине и државног јединства као државни празник, којим би се обележавало сећање на све погинуле за слободу Србије.

ПРЕДСЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Маја Гојковић

 

У Београду, ________ 2017.године

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

1 УСТАВНИ ОСНОВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ

Уставни основ за доношење ове декларације садржан је у одредби чл. 99. ст. 1. тач. 7. Устава Републике Србије, којим је прописано да Народна скупштина доноси законе и друге опште акте из надлежности Републике Србије, као и у одредби чл. 8. ст. 1. Закона о народној скупштини, којим је, између осталог, прописано да Народна скупштина доноси декларације.

2 РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ

Како је чланом 1. Устава Република Србија дефинисана као држава српског народа и свих грађана који у њој живе, узимамо у обзир вишевековну мултиетничност и мултикултуралност простора на коме заједно са српским народом живе и припадници других народа, који су у складу са временом и историјским околностима, делили судбину са српским народом.

Декларацијом особито желимо да скренемо пажњу домаћој, али и светској јавности на одсуство сваке врсте ксенофобије, нетолеранције, шовинизма и националне нетрппељивости већинског српског народа према припадницима несрпског народа, кроз примере и одавање почасти бројним припадницима српске војске несрпске националности, који су се, кроз историју, истицали по својоj храбрости и пожртвованости у ратовима за ослобођење од окупатора.

Евидентно је да су у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату, као и у отаџбинским одбрамбеним ратовима од 1991-1999. године, ратујући и жртвујући се за Србију страдали бројни грађани несрпске националности, чиме су се уписали у вечну књигу хероја, према којима Република Србија има обавезу да развија културу сећања, а све у циљу развијања мира и слоге припадника различитих националности који су грађани Републике Србије и да би се истакли светли примери ових родољуба у циљу васпитања и образовања будућих генерација у духу патриотизма, љубави према отаџбини у којој живе сви грађани Србије, без обзира на нацоналну припадност.

Сматрамо да се усвајањем Декларације о изражавању почасти грађанима Србије несрпске националности погинулим за отаџбину чини први корак у посвећивању пажње овој теми, како би се кроз законодавне активности Народне скупштине и напорима државних институција Републике Србије одредио посебан државни празник под називом ”Дан заштитника отаџбине и државног јединства”, којим би се обележавало сећање на све погинуле за слободу Србије.

3 ПРОЦЕНА ФИНАНСИЈСКИХ СРЕДСТАВА ПОТРЕБНИХ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ

За спровођење ове декларације нису потребна додатна финансијска средства у буџету Републике Србије.

4 РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

С обзиром да су Република Србија и њени грађани у последњих 25 година изложени неутемељеној јавној кампањи о присуству ксенофобије, нетолеранције, шовинизма и националне нетрппељивости према припадницима несрпског народа, нарочито у страним медијима, сматрамо да декларацију треба што пре усвојити, као би се све државне институције ставиле у функцију сведочења истине о толерантности, гостопримству и широкогрудости свих грађана Србије.

НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ

 

Бошко Обрадовић

__________________________

 

др Драган Весовић

__________________________

 

Срђан Ного

__________________________

 

мр Иван Костић

__________________________

 

Зоран Радојичић

__________________________

 

Марија Јањушевић

__________________________

 

Проф.др Миладин Шеварлић

__________________________