Delegacija Dveri na Kosovu i Metohiji

„Onamo, ‘namo, da viđu Prizren…“

Potpredsednici Srpskog pokreta Dveri Marko Pušica i dr Predrag Mitrović i član Predsedništva Zoran Pavlović posetili su Kosovo i Metohiju 14. i 15. oktobra. Cilj posete bio je razgovor sa našim pristalicama i upoznavanje sa uslovima života srpske zajednice.


U okviru posete, delegacija je obišla Gračanicu, manastire Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju i srpski carski grad Prizren. Posebno su se zadržali u Prizrenu, gde su posetili srpsku pravoslavnu Bogosloviju, crkvu Bogorodice Ljeviške i manastir Sv. Arhangela.

Javnosti je poznato da stanje na Kosovu i Metohiji, pa i u srpskim enklavama južno od Ibra nije u skladu sa opšte prihvaćenim civilizacijskim standardima normalnog života. Nema potpune slobode kretanja, nema povratka raseljenih, a ponašanje većinskog stanovništva se trenutno može definisati kao trpljenje Srba. Naglašavamo reč „trpljenje“, jer nikakvog vidnog napretka u njihovim životima nema. Dvadesetak preostalih Srba u Prizrenu samo životari, a jedino svetilo je Bogoslovija, čiji mladi đaci zaslužuju svako poštovanje čitavog našeg naroda.


Najveći problem Srbima predstavlja popustljiva politika vlasti u Beogradu. Ustupci albanskim separatistima od 2013. su se ređali jedan za drugim, uz pozitivan medijski tretman i prikazivanje kao „velikih srpskih pobeda“. Došli smo do momenta kada može da se kaže da srpska država nema stvarne nadležnosti u svojoj južnoj pokrajini.


Rešenje kosovskog problema je u Beogradu. Rešenje je smena vlasti Aleksandra Vučića, dolazak na vlast patriotskih snaga, potpuni zaokret u spoljnoj politici, oslon na rusku zaštitu i promena kursa prema kosovskom pitanju.


 


Info služba Dveri