Четврта депеша Викиликса која говори о Српској напредној странци тиче се посете Вучића и Стефановића Хрватској, као и њиховог односа према тамошњим Србима, али и односа према Косову и Метохији.

Депеша број 3 – Депеша од 24. децембра 2008. – СНС у посети Хрватској

На самом почетку Извештаја стоји: „У светлу надолазеће Вучићеве посете Хрватској, СНС каже да не планира да тражи финансијску помоћ за преостале Србе у Крајини. Наши контакти у СНС нас убеђују да та странка подржава одвајање Косова.“ Из овога следи да ће СНС у Скупштини гласати само за усаглашавање са европским законима и неће тражити помоћ за Србе у Крајини.

„Стефановић је путовао са Вучићем по Хрватској од 8. до 10. децембра током нашироко рекламиране посете „угроженим“ Србима у Крајини. Упркос томе што врх странке показује забринутост за Србе у Крајини, Стефановић каже да СНС неће тражити новчану помоћ од српске Владе јер није време да се по овом питању Влади „забије нож у леђа“. Стефановић нам је сугерисао да би поправком неколиких српских кућа у Крајини САД побољшале свој углед, док би са друге стране ћутке подржале де факто одвајање Косова. Коштуничиним језиком речено, Стефановић је представио одвајање Косова као једино реалистично решење јер „…се сви Срби моле сваке вечери да се Косово одвоји од Србије“. (У политичкој платформи СНС не стоји отворено залагање за независност Косова, већ се говори о Косову као српској територији коју треба бескомпромисно бранити).

Информативна служба Двери

Фото: alo/Masanori Jošida