Српски Покрет Двери - Лого
Search

У трећој депеши Викиликса говори се о улози Небојше Стефановића и његовим контактима са амбасадом САД-а.

 

Депеша број 3 –  Депеша од 19. новембра 2008. – Позиционирање на опозиционој сцени

     У овом извештавању својим надређенима, Мантер јасно пише да је циљ СНС противан националним интересима и да води независности Косова и Метохије. СНС има разрађен план за остварење циља, а битну улогу у реализацији плана игра Небојша Стефановић, који је у непосредном контакту са амбасадором Мантером. Такође, овде извештава на који начин СНС тражи своје место на политичкој сцени Србије, чак и да постоји дискретна сарадња са странкмаа из власти, као што је ДС, коју је тада предводио Борис Тадић.

„Пријатно је чути про-европску реторику и код  СНС и код СПО, али још увек очекујемо и практичне кораке као доказ.

Наши дипломатски и политички контакти нам говоре да је до разлаза између Радикалне странке, хашког оптуженика, Шешеља и Николићевих напредњака дошло у највећој мери због тога што Николић и његови тајкунски финансијери реално прихватају чињеницу да се српско бирачко тело окреће Европи. Поред тога, Миодраг Ракић, близак саветник председника Тадића, je 3. новембра рекао заменику нашег амбасадора да му је Тадић 6 месеци раније дао задатак да убеди Николића на раскид са СРС јер би гласачи СНС били важни за напредак Србије на европском путу. Наши контакти у области медија тврде да је Ракић активно захтевао медијску покривеност за оснивачку скупштину СНС-а од 21. октобра. Николић је јавно негирао спекулације да ће СНС направити коалицију са ДС, али није одбацио могућу сарадњу након избора.

     Кључни део политичке стратегије СНС-а је намера да се представи умерена слика лидера СНС-а, док би се са друге стране странка одвојила од идеја које су Вучић и Николић заступали за време чланства у Радикалима. У брошурама које су недавно дељене по београдским киосцима наводе се следећи принципи – заштита територијалног интегритета, помоћ Србима ма где се налазили, једнака права пред законом, толеранција, неутралност, борба против корупције и социјална правда. У једном разговору са Полофом, средином октобра, портпарол СНС-а и члан председништва странке Небојша Стефановић је истакао да ће приоритет СНС-а бити економски развој, како би се помогли осиромашени делови земље. Прве мере које ће странка предузети у области економије ће, по речима Стефановића, бити објављене у новембру. (Коментар: СРС је дуго времена обраћала пажњу на незапослене, пензионере и остале који су постали губитници транзиције). Стефановић тврди да СНС убедљиво преузима радикалско гласачко тело као и да привлачи умерене чланове ДСС, НС, па чак и локалне олигархе блиске ДС-у као што је Миодраг Николић Феман у Јагодини. СНС се, тврди Стефановић, неће држати идеологије, већ више страначке идеје, што је флексибилније од идеологије и за шта би људи могли да се залажу.

Док је говорио о спољној политици, Стефановић је рекао да ће Николић и Вучић постепено обрадити и припремити српску јавност како би схватила да је идеја о Великој Србији била сан који се не може преточити у стварност. Такође је рекао да ако би се њих двојица одједном одрекли ставова о Великој Србији, онда би они изгледали као лицемери и опортунисти. (Вучић је 30. октобра јавно изјавио да је Велика Србија била нереална идеја). Стефановић је поново потврдио жељу СНС-а да Србија буде члан ЕУ и проценио да би трајно решење за Косово могло да буде постигнуто у року од 4-5 година. Међутим, ЕУ би требало да јаче доприноси слањем позитивних сигнала пре него што народ буде припремљен да прихвати решење за Косово. У погледу Босне, Стефановић је истакао да СНС неће подржати сепаратистичке групе или покрете у Републици Српској (РС), али ће подржати независност РС ако Босански Срби гласају за то.

Док СНС тврди да је њена умереност довољан доказ да се удаљила од СРС, Радикали настављају са ултранационалистичком и шовинистичком реториком, под чврстом контролом Шешеља. Након захтева нашег војног аташеа да се састане са Драганом Тодоровићем, председником Одбора за безбедност, СРС је 21. октобра издала саопштење у коме је осудила политику САД према Србији и Косову. У саопштењу је наглашено да се Радикали не састају са званичницима земаља које су признале Косово и да се чланови СРС неће састајати са представницима САД јер је Вашингтон творац НАТО државе Косово а предводи кампању за њено признање, те на тај начин директно представља претњу суверенитету и интегритету Србије. (Остали чланови Одбора за безбедност који нису из СРС су критиковали Тодоровићево саопштење, тврдећи да нису били консултовани у вези са саопштењем, а казали су и да би Одбор требало да има разговоре са страним дипломатама). СРС и даље наставља да опструише рад Парламента не нудећи никакво решење, уз заклињање да никада неће сарађивати са СНС.“

 

Информативна служба Двери

Фото: Танјуг

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: