Српски Покрет Двери - Лого
Search

Горњи Милановац не би никако смео да буде последњи град у Србији који ће признати и прихватити истину о генералу Михаиловићу и одати му почаст, бар на овај начин.

Општинска организација Српског покрета ДВЕРИ на својој седници одржаној 6. новембра 2019. донела је одлуку да предложи јавности да се некој од важнијих улица у Горњем Милановцу додели име генерала Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини у Другом светском рату.

У том смислу предлажемо да се „Улица Железничка“ преименује у „Улица генерала Драгољуба Драже Михаиловића“! Такође, имајући у виду да је у току рата штаб генерала Михаиловића био на Равној Гори, предлажемо да приступна саобраћајница, која ће се тек градити, добије назив „Равногорски пут“!

Ову одлуку донели смо из следећих разлога:

  1. Генерал је званично рехабилитован правоснажном одлуком Вишег суда у Београду. Том одлуком поништена је пресуда од 15. јула 1946. године којом је био осуђен на смрт и стрељан два дана касније. Такође, враћена су му и грађанска права. На тај начин недвосмислено је потврђено да генерал Михаиловић није био злочинац, већ, напротив, да је жртва комунистичког терора.
  2. Његова личност је постала симбол комунистичког терора, са једне стране, а са друге патриотске борбе за слободу и велике неправде учињене српском народу после Другог светског рата. То је, несумњиво, мишљење које преовладава код већине грађана.
  3. Овогодишње обележавање 75. годишњице Операције Халијард у Прањанима, у присуству највиших званичника Републике Србије и амбасадора САД -а, јасна је потврда на чијој страни је у рату био покрет генерала Михаиловића.
  4. Горњи Милановац не би никако смео да буде последњи град у Србији који ће признати и прихватити истину о генералу Михаиловићу и одати му почаст, бар на овај начин.
  5. Попут Такова и Рудника, Равна Гора је један од најважнијих симбола наше општине и потенцијално врло значајна туристичка дестинација. Овим потезом она би се, заједно са Коштунићима, још више нашла у фокусу туриста. Подсетимо да су Двери и за прошле локалне изборе у свом програму истакле намеру да шире подручје Сувобора прогласе „парком природе“.

Искрено се надамо да ће јавност и други политички чиниоци у нашој општини разумети разлоге које смо изнели и подржати ову нашу иницијативу. Наш став је да исправљање историјских неправди не би требало да буде предмет било каквих политичких сукобљавања, већ резултат консензуса око неспорних чињеница и пут ка стварању стабилне основе за изградњу праведног и одговорног друштва.

Др Ристо Бојовић, заменик председника ОО Двери у Горњем Милановацу                                                                                                                       

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: