Dijalog da, ali bez fingiranja i odugovlačenja – tražimo jasne garancije

Uvereni da samo dalji ulični protesti i najava bojkota izbora mogu urazumiti aktuelnu vlast, ostajemo verni potpisu koji smo stavili na Sporazum sa narodom da nećemo izaći na izbore ako nema fer i poštenih izbornih uslova, i roku od najmanje šest meseci pre izbora da se oslobode mediji za drugačije mišljenje i debatu koji ističe u septembru.

Kao državotvorna i ustavobraniteljska politička organizacija, Srpski pokret Dveri se od početka zalaže za dijalog između vlasti i opozicije kojim bi se sprečile dalje opasne turbulencije u našem društvu. Pozdravljajući svaki pokušaj zdravog dijaloga kao korak u neophodnom pravcu, moramo da ukažemo na sledeće principe do kojih držimo: 

Za nas je manje bitno pitanje gde će se održavati dijalog i ko će činiti delegaciju vlasti, jer kao što vlast ne može da ucenjuje ko će činiti delegaciju opozicije tako i mi ne možemo uticati ko će činiti delegaciju vlasti. Možemo razgovarati u Vladi, Skupštini, stranačkim prostorijama, SANU ili bilo gde drugo, ali je od mesta sastanka mnogo važnije pitanje da li je to zaista dijalog ili fingiranje dijaloga, koji su rokovi da nešto bude i dogovoreno, i – presudno – koje su garancije da će dogovoreno biti i sprovedeno u zadatim rokovima.  

Jučerašnji okrugli sto na FPN-u ne može da zameni istinske pregovore vlasti i opozicije. Nismo sigurni da je Univerzitet i nevladin sektor najbolje rešenje za organizatora i medijatora ovog neophodnog dijaloga. Pozdravljamo ideju serije okruglih stolova u organizaciji Fakulteta političkih nuka i Fonda za otvoreno društvo, i uvek ćemo se odazvati njihovom pozivu da uzmemo učešća u ovim razgovorima, ali oni ne mogu da zamene zvanični institucionalni dijalog između vlasti i opozicije koji mora da rezultira konkretnim dogovorom o slobodi medija i fer i poštenim izbornim uslovima. Taj dogovor mora da bude stavljen na papir najkasnije do septembra, sa konkretnim rokovima izvršenja preporuka Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“, i stavljanjem potpisa obe strane. Jedino tako možemo biti sigurni da dijalog nije farsa za gubljenje vremena i odugovlačenje kako bi se pojelo vreme do izbora a onda eventualno davali neki manje bitni ustupci – kada to više nema nikakvog smisla. 

Ne vidimo kako na čelu delegacije vlasti može biti Nebojša Stefanović, za koga postoje dokazi da ima kupljenu diplomu i lažni doktorat nauka, odnosno da je falsifikovao javnu ispravu. Takođe, u ime vlasti najviše je govorio narodni poslanik Vladimir Đukanović koji je zamrzao sve stranačke funkcije u SNS zbog lopova u njihovim redovima, a sada se pojavljuje kao deo zvanične stranačke delegacije. To nije normalno i više govori da je u pitanju fingiranje nego istinski dijalog, ali to će vreme pokazati. Ni do ovoga ne bi došlo da nije bilo protesta poslednjih sedam meseci u više od 100 gradova i opština u Srbiji, kao i da kao Savez za Srbiju nismo najavili proglašenje bojkota izbora u septembru ako do tada ne bude nikakvih pomaka u ispunjenju zahteva sa protesta. Uvereni da samo dalji ulični protesti i najava bojkota izbora mogu urazumiti aktuelnu vlast, ostajemo verni potpisu koji smo stavili na Sporazum sa narodom da nećemo izaći na izbore ako nema fer i poštenih izbornih uslova, i roku od najmanje šest meseci pre izbora da se oslobode mediji za drugačije mišljenje i debatu koji ističe u septembru. Kakvi god da su razgovori i pregovori vlasti i opozicije, kao i njihov ishod, ova dva principa moraju da se poštuju i od njih nema odstupanja.