Đilas, Jeremić i Obradović u Čačku: Uskoro dokument o izbornim uslovima

Predstavnici Saveza su istakli da se radi na dokumentu koji će biti ponuđen i ostalima iz opozicije, a koji će predvideti šta bi trebalo uraditi da izbori budu koliko toliko fer.

Boško Obradović je izrazio zadovoljstvo Osnivačkom skupštinom u prepunom amfiteatru Sava centra u Beogradu i ponovio da Savez donosi novu političku kulturu koja znači da se na političkoj sceni normalno komunicira iako postoje razlike među političkim akterima i da se više vodi računa o opštem narodnom i državnom dobru nego o stranačkim i ličnim interesima.


On je najavio da će prvi izbori na kojima će se zajednički pojaviti Savez za Srbiju biti lokalni izbori u opštini Lučani, da su pripreme za učešće Saveza na ovim izborima već započete, ali da se mora postaviti i pitanje izbornih uslova.   


„Savez je nada za opozicione birače da može doći do promena. Mi tu nadu ne smemo izneveriti i zato ćemo naći način da sprečimo mogućnost „preletanja“ bilo koga iz Saveza u redove SNS“ – rekao je Obradović.

 

Dragan Đilas je rekao da je Savez otvoren za sve opozicione stranke koje ne sarađuju sa SNS ni na jednom nivou. „Mi očekujemo da u sledećim mesecima pristupe mnoga udruženja građana i razne strukovne organizacije širom Srbije čiji će predstavnici biti članovi Konferencije i njihovi stavovi će za nas biti važni“ – istakao je on.


Na pitanje o različitim stavovima prema prošlosti, Đilas je istakao da je krajnje vreme da počnemo da gledamo u budućnost. „Budućnost u Srbiji je u dogovoru, u dogovoru dve demokratske opcije – građanske i nacionalne. Srpski narod treba da ima neke strateške dokumente kojih svaka vlast treba da se pridržava“ – smatra Đilas.


 


Vuk Jeremić je rekao da je pored nesaradnje sa SNS i prihvatanje programa Saveza važan uslov da bi neko pristupio Savezu a to donekle divergira kada je reč o Pokretu slobodnih građana


Na pitanje o KiM on je istakao da mi ne znamo šta je razgraničenje i šta je zvanična politika prema KiM i da je to veliki problem. Kako ističe, iz međunarodnih izvora dolaze informacije da se na stolu nalazi dokument koji podrazumeva precrtavanje granica Srbije i postoji dogovor između Vučića i određenih aktera kojima se njemu za takav potez garantuje opstanak na vlasti.


„Jedan od važnijih elemenata njegove vlasti je međunarodna podrška i ona mora biti prekinuta što bez ujedinjenja opozicije nije bilo zamislivo“ – rekao je Jeremić.


 Predstavnici Saveza su na pitanja o bojkotu izbora istakli da se radi na dokumentu koji će biti ponuđen i ostalima iz opozicije, a koji će predvideti šta bi trebalo uraditi da izbori budu koliko toliko fer.


 

Pres-služba Saveza za Srbiju