Ово што власт у Србији ради није нормално. Свакога дана смо сведоци све ненормалнијег понашања властодржаца у Србији. Најактуелнија и најалармантнија слика јесте да епидемијска крива код нас зависи од избора и да је владајући режим спреман да ризикује здравље грађана због опстанка на власти по сваку цену.

Најпре су недељама каснили са почетком борбе против нове заразне болести да би расписали изборе и скупили и предали потписе за изборне листе власти и омиљене им опозиције. Сада, иако на дневном нивоу бележе стотине новозаражених и више преминулих, проглашавају крај и пожурују изборе у времену пандемије која још увек траје на европском и светском нивоу. Да ли је ово нормално? Да ли је нормално ризиковати здравље грађана да би се на брзину организовали избори? Да ли је нормално после два месеца кућног карантина одједном прећи у политичке активности? Како ће изгледати скупљање потписа више стотина хиљада грађана у затвореним просторијама? Како ће изгледати изборни дан на бирачким местима? Како смо пре 15 дана били затворени четири дана у четири зида јер су гробља била премала за све који то не би поштовали, а данас можемо да радимо шта хоћемо само да би избори били спроведени на силу?

Недемократски карактер ових избора био је познат и пре епидемије, али данас доживљава нове врхунце. Председник СНС Србија заказује нови термин избора у сред ванредног стања, оглашава крај ванредног стања иако Народна скупштина о томе није ни расправљала, намеће лажне изборе у којима нема слободних медија, јавних окупљања, изборне кампање… Какве су изборне активности могуће у времену страха од заразе која још увек није прошла или се може вратити? Ко ће сем представника власти и омиљене им опозиције моћи да се појави на било којим режимским медијима?

И из здравственог и из демократског угла гледано – избори за месец и по дана су лудило! Какви избори су могући у атмосфери грађанског рата у којој плаћеници СНС упадају по туђим зградама и пале бакље на крововима, док полиција не реагује на позиве станара који су осуђени да се сами бране од хулигана. Једино разумно решење за ову политичку ситуацију јесте одлагање избора за крај године јер се они у овим ванредним околностима дефинитивно не могу и не смеју одржати.

 

др Драган Весовић

Народни посланик