На писмено поднети захтев народних посланика Српског покрета Двери Драгана Весовића и Марије Јањушевић да се народним посланицима Бошку Обрадовићу и мр Ивану Костићу, који већ десети и осми дан штрајкују глађу због бруталног кршења Устава Републике Србије од стране Александра Вучића, омогући да на РТС-у у једночасовној емисији објасне грађанима свој чин и неуставне поступке власти, Јавни медијски сервис Србије је одговорио јавним и непотписаним саопштењем.


     Ово саопштење најупечатљивије сведочи о безакоњу, једнопартијском монополу, бахатости и некултури која је завладала Србијом под диктатуром Александра Вучића и Српске напредне странке и као такво оно ће ући у историју новинарског бешчашћа. 

Најпре још једном подсећамо на чињеницу да РТС, према Закону о јавним медијским сервисима, има обавезу да „истинито, благовремено, потпуно, непристрасно и професионално информисање грађана и омогућавање слободног формирања и изражавања мишљења слушалаца и гледалаца“ (члан 7, тачка 1). Насупрот томе, РТС за првих шест дана штрајка глађу народног посланика Бошка Обрадовића и четири дана штрајка глађу народног посланика мр Ивана Костића, ни једном речју није упознао грађане Републике Србије са овом чињеницом.

Руководство РТС се није задовољило цензуром, већ је у наведеном јавном саопштењу почело да оцењује вредност и целисходност политичких изјава и потеза Бошка Обрадовића и Српског покрета Двери. Чињеница да се неименовани састављач саопштења РТС-а није обратио подносиоцима захтева, др Драгану Весовићу и Марији Јањушевић, народним посланицима Двери, већ јавно Бошку Обрадовићу, само додатно потврђује да се РТС активно укључио у кампању дисквалификације коју Александар Вучић води против Српског покрета Двери и Бошка Обрадовића.

РТС опомиње Српски покрет Двери како и „кoлeгe из истoг пoлитичкoг сaвeзa тврдe дa су нeпoтрeбнe сoлo пoлитичкe aкциje кoje нe вoдe никуд.“ Даље се РТС бави проценом бојкота скупштинског рада Двери и Савеза за Србију, оцењујући га као грешку, пошто је тиме опозиција „лишилa сeбe мoгућнoсти дa je у скупштинским прeнoсимa рeдoвнo види и чуje и дo милиoн глeдaлaцa днeвнo.“ Испада да су према „демократским“ стандардима Драгана Бујошевића Бујкета телевизијски преноси рада Народне скупштине једина и довољна медијска милост коју на Јавном медијском сервису Србије заслужује да добије опозиција. При томе, у саопштењу РТС-а релативизује се до негације право политичких странака власти и опозиције на једнак приступ медијима, тиме што се захтев Српског покрета Двери за добијање једночасовне емисије изједначава са истим таквим правом „самохране мајке којој су деца гладна и боса“, „студента који падне на испиту, ратара коме је невреме уништило летину“. На оваквој демагогији и пропагандној манипулацији, РТС-у би позавидели Лењин, Стаљин и Броз заједно. И најзад, у неименованом јавном саопштењу РТС, као анонимни бот Александра Вучића, политички пристрасно, крајње злонамерно и манипулативно оцењује поједине поступке и изјаве Бошка Обрадовића, истичући како је „понекад тешко рaзумeти рaзликe измeђу пaсивнoг и aктивнoг oтпoрa избoримa, мoтoрних тeстeрa сa кojимa стe упaли у РTС и гaндиjeвскoг прoтeстa.“ 

 Овакво саопштење којим се РТС показао као Агиптроп Александра Вучића очигледно је супротно члану 7. тачка 4. Закона о јавним медијским сервисима, који изричито забрањује да Јавни сервис служи „интересима појединих политичких странака.“

Имајући у виду овакво нарушавање законских обавеза, обратићемо се Програмском савету РТС који је према члану 30 Закона о јавним медијским сервисима дужан да прати спровођење обавеза утврђених законом од стране руководства РТС. При томе, упозоравамо руководство РТС, да РТС није ничија приватна, односно партијска телевизија, већ Јавни сервис који се финансира парама свих пореских обвезника и који према Закону о јавним медијским сервисима ужива аутономију уређивачке политике, али само под условом да се у свом раду придржава начела прописаних чланом 6 Закона о јавним медијским сервисима. У супротном, руководство РТС само себе лишава права на аутономију.
 

др Драган Весовић
Народни посланик
Члан Председништва Двери