Од када је угледни француски стручњак са универзитета у Марсељу, професор Дидије Раул потврдио да су његова испитивања показала да се лек хлороквин показао делотворан у лечењу корона вируса, а потом амерички председник Доналд Трамп и извршни директор Тесле Илон Маск медијски промовисали овај став и са њим упознали светску јавност (домаћу јавност је са овом чињеницом упознао генетичар Миодраг Стојковић), очигледна је несташица овог лека који се користи као терапијско средство и у лечењу других болести.

     Хидроксихлороквин и хлороквин (у широкој употреби налазе се под различитим комерцијалним називима) припадају групи лекова који су означени као анти-маларични  и преписују се код превенције и третмана лакших облика маларије изазване врстом плазмодијума (паразита који проузрокује маларију), када примарни третман није на располагању или се покаже неадекватним. Такође, преписују се и за лечење акутног или хроничног реуматоидног артритиса, као и за лечење еритремског системског и дискоидног хроничног лупуса. Хидроксихлороквин и хлороквин су врло слични. Прво је развијен хлороквин, али је хидроксихлороквин постао пожељнији јер има мање нуспојава.

Држава Србија повукла је из апотека хлороквин и тако је без терапије оставила пацијенте оболеле од лупуса, реуматоидног артритиса и других аутоимуних болести. Пацијенти који користе овај и сличне лекове у својој редовној терапији без обзира што поседују рецепте и лекарске извештаје не могу да дођу до њих. Данима покушавају да добију инструкције од Министарства здравља, Института за реуматологију и осталих надлежних институција, али их сви игноришу. Овакво поступање надлежних је недопустиво, јер представља занемаривање пацијента који нису оболели од Кovid 19.

Добра вест је да постоји студија коју је 1991. године објавила група канадских лекара која тврди да већина пацијената може пропустити дозу неколико недеља или месеци, а да се болест притом додатно не развије, јер за разлику од већине лекова који делују неколико сати након узимања таблете, хлороквин и хидроксихлороквин морају да „засите“ тело како би били ефикасни. По овој студији, ако пацијент престане да узима лек, потребно је око три месеца да га се ослободи. Међутим, ово је једина студија по овом питању и важи само за 60% корисника овог лека.

Вучић је на конференцији за медије коју је одржао 2. априла изјавио да је са француским председником Макроном разговарао и о томе да француска фармацеутска кућа Санофи достави „српском“ произвођачу лекова „Галеника“ 50 килограма сировине за производњу хидроксихлороквина и да је Макрон обећао да ће у року од 48 сати да пружи одговор, уверавајући да ће на сваки начин моћи да помогне Србији. Од тог обећања прошло је десет дана, а ми и даље немамо сировину и информације шта се дешава по том питању.

Српски покрет Двери захтева од надлежних да се за оболеле од лупуса, реуматоидног артритиса и других аутоимуних болести хитно обезбеде сви потребни лекови како би могли да наставе са својим терапијама. Претпостављамо да их има довољно на залихама за месец дана те захтевамо да реуматолошке службе позову пацијенте којима су ови лекови преписани и обезбеде им њихову доставу. Такође захтевамо од надлежних да на сваки начин и што хитније обезбеде сировину за производњу хидроксихлороквина и хлороквина и ангажују домаће фармацеутске фабрике да их произведу.

 

Др Марко Радуловић

Члан Председништва Двери