Информација, дезинформација. Истина, неистина. Лаж. Компетентност, некомпетентност. Политика, струка. Знање, незнање. Притисак, страх, стрес. Болест. Контрадикторност. Теорије завере. Теорија шока. Да наставим даље?                  

      Ко је тај Бил Гејтс, велики филантроп и хуманиста? Да ли је он компетентан да се бави јавним здрављем и залаже за вакцинацију? И при томе, још, да га неко и слуша? Је ли он финансира Светску здравствену организацију? А ко финансира њега и његов „Мајкрософт”? Шта то беше Светска здравствена организација? Да ли је то она иста организација која се компромитовала у неколико последњих деценија неадекватним одговорима на изазове за здравље светске популације? Ко је још финансира и за чије добро?                                              
                  
Чиме се бави Институт „Џонс Хопкинс”? Од кога је добио овлашћење да у овој пандемији на светском нивоу пребројава заражене и упокојене? Је ли то одлучила нека „светска влада”? Да ли је човек постао само број? Када смо у Србији имали првог зараженог од корона вируса? Да ли је то 1. или 6. март 2020, или је то био нечији лапсус? Да ли се заиста у тестовима код одређеног броја пацијената установљавају антитела на основу којих се претпоставља да су заражени још крајем прошле године, иако нису путовали нигде ван наше земље? Да ли су та антитела трајна или само део краткотрајног имунитета на корона вирус? 
                  
Да ли је било потребно ванредно стање и драстичне мере изолације и карантина, незабележене у новијој историји? Ако јесу, зашто јесу? Ако нису, зашто нису? Да ли је било потребно нагло попуштање противепидемијских мера заштите? Имамо ли довољно заштитне опреме? Имамо ли довољно тестова? Зашто нам се ускраћује могућност да се на лични захтев и за свој новац тестирамо?  Како то да сада имамо велики број заражених, све већи број пацијената на респираторима, да је смртност на дневном нивоу велика, ако смо се, по мишљењу једног члана Кризног штаба с почетка марта, суочили са најсмешнијим вирусом у историји човечанства? Зар нисмо у предизборној кампањи сви добили информацију да смо победили вирус? Зар у летњем периоду нема ултравиолетног зрачења које ће побити све вирусе? Зашто се сада не уводи карантин, забране кретања, полицијски час, ако нас представници власти упозоравају да је ситуација критична?  Да ли је то сад политички неподобно? Да се то народ није побунио?                
                  
Како то да је вирус мировао у предизборној кампањи и док се нису спровели избори? Да ли је и он био у кампањи и учествовао на изборима, па није имао времена да заражава народ по Србији? Зашто су појединци на сав глас говорили да су избори не само недемократски, него и здравствено небезбедни? Како то да је тада, док се нису обавили избори, вирус могао да се уздржи и по петнаест минута и не зарази бираче у затвореном простору – на гласачком месту (како су нас појединци из Кризног штаба обавештавали), иако је било могуће да се ту налази и неко заражен?                                                                                                             
                  
Зашто нас сада, опет из Кризног штаба, неко плаши да свако на кога наиђемо може бити заражен и опасност по нас? Да ли нас то неко хушка једне на друге? Опет деобе? Је ли то нешто ново у земљи Србији? Обавезне маске? Безличност, народ као аморфна маса? Да ли је и тај Кризни штаб легалан? Постоји ли у Закону о здравственој заштити или у Закону о заштити становништва од заразних болести? Ко га је формирао и по чијем овлашћењу доноси неке одлуке? Зашто нам „европски пријатељи” и комшије из региона све више затварају границе и не дозвољавају улазак српских држављана у своја дворишта?                                                                                                       
Зашто нас Италијани оптужују (или су они само гласноговорници) за тзв. „српски вирус”који је још јачи и инвазивнији од короне која је њих косила? Да ли то има везе са „српским вирусом”(израз члана Трилатерале, Дејвида Гомперта) из деведесетих година двадесетог века и политичких позива из НАТО земаља да се једном за свагда са њим раскрсти?   Зашто Србија, по изјави члана Кризног штаба, за разлику од многих других земаља, није у стању да изолује вирус, и уради секвенционирање, типизацију? Да ли то има везе са деценијским свесним уништавањем Института „Торлак”, који је некада имао и кадрове и опрему да то ради (нпр. седамдесетих година прошлог века изолован је вирус великих богиња)? Да ли је, буквално, „Торлаку” забрањено да ради изолацију вируса јер нема специјалну комору?  Да ли је тачно да је Хрватска у Загребу изоловала овај вирус? Зашто држава више година ништа не предузима да спречи одлив здравствених радника из наше земље? Да ли је тачно да је у претходним годинама Лекарска комора издавала на стотине сертификата добре праксе нашим лекарима за заснивање радног односа у другим земљама? Зашто их сад, када је најтеже, наставља да обмањује и препушта саме себи у борби са овом пошасти?
                  
Да ли је тачно да се у Србији, у научне сврхе, није урадила нити једна обдукција тела упокојеног од корона вируса?

Да ли ће бити вакцине против овог вируса? Како је могуће да је само неколико месеци након почетка пандемије вакцина ушла у трећу клиничку фазу испитивања (на људима), ако су најаве научника с почетка пандемије биле да је потребно минимум осамнаест месеци за њену производњу? Да ли је све ово неко планирао, поседовао вирус, а сада и вакцину? Да ли је још раније наука потврдила и записала у протоколима за производњу и тестирање вакцина строге критеријуме провере њене ефикасности и сигурности по здравље људи и да се испитивања врло често спроводе и по пет до десет година? Да ли треба да будемо против вакцине? Да ли треба да примамо непоуздане, недовољно испитане или вакцине непознатог састава? Да ли смо већ били у оваквој ситуацији? Свињски грип? Глаксо Смит Клајн? Фијаско вакцинашког лобија?  Шта се у овој ситуацији догађа са пацијентима који болују од других болести: онколошки болесници, кардиоваскуларни, неуролошки…? Колико се чека на прегледе, дијагностичке процедуре, операције? Постоји ли стратегија државе за борбу против заразних, али и незаразних обољења за месеце или године које долазе? И на крају, али не и као последње питање: Да ли ћемо постићи имунитет крда или ћемо имати менталитет стада? 
                           

Не дамо да се заборави

                  
Сви се добро сећамо 2009. године и светске хистерије око вируса H1N1- вируса свињског грипа и апокалиптичних предвиђања Светске здравствене организације да ће се милиони људи широм света заразити, а огроман број и умрети ако се не приступи масовној вакцинацији против овог вируса. Тада је неколико фармацеутских компанија (Глаксо Смит Клајн, Санофи, Рош) за веома кратко време направило вакцину и кренуло у масовну продају. Многе земље, међу њима и Србија, по мери финансијске моћи, су куповале милионе доза вакцине и лобирале међу својим становништвом да је она спасоносна.                                                                                                   
Тада је у Србији, гле чуда, на челу Радне групе за пандемију (у доба корона вируса то тело назваше Кризни штаб) био др Кон, страствени заговорник вакцинације. Својски се трудио да се вакцина „прими” у народу, па је нудио и оставку на своју функцију уколико се народ не вакцинише у милионском броју. Знамо да је кампања масовне вакцинације пропала, да су непотребно бачени милиони динара наших пара, али господин Кон остаде на положају. Народ није насео на причу, није хтео да прима на брзину направљену и недовољно тестирану вакцину, потпуно непознатог састава. Колико је то била исправна одлука говоре и чињенице да није било тако масовног заражавања уз веома малу смртност, много мању од сезонског грипа, а такође и откриће шта је вакцина садржавала.

Ево приче анонимног фармацеута који је, 2009, познавао садржај вакцине против свињског грипа: „Да ли знате да су произвођачи вакцине против свињског грипа затражили од владе изузеће од могућих тужби у случају да вакцине узрокују последице по здравље људи? Ако сте направили вакцину за коју знате да делује, зашто би вам онда било потребно правно изузеће у случају нежељених последица на људима? Зар то није велики знак упозорења за све нас? Вирус свињског грипа убио је око 2000-3000 људи укупно. Обичан грип убија много више људи годишње, па зашто се онда штитимо од свињског грипа, а не од обичног грипа? Да ли то има смисла? Због чега се онда подиже оволика паника?  Вакцина против свињског грипа садржи 2 веома опасне ствари – једна се зове тимеросол. У његовом саставу је 50% живе. Тимеросол се веже на рецепторе у мозгу, и, заправо, узрокује оштећења мозга. Други опасни састојак вакцине против свињског грипа зове се сквален. Сквален вара ваш имуно систем да почне да убија ваше сопствене ћелије, што ствара аутоимуне болести, али и болести  као што су астма, мултипла склероза, дијабетес и хрпу других болести за које још немамо назив. Зар је паметно у себе убризгати те ствари, како би се избегао релативно благи грип, попут свињског грипа? Ако сте трудни, запитајте се ово – зашто бисте узимали Панвакс ( један од назива вакцине), када он садржи неомицин сулфат и полимиксин Б – од којих оба показују позитивне ризике за ваше нерођено дете – како бисте избегли шта? Благи грип, који убија 95% мање људи него обичан грип? Ја сам стручњак за критичку анализу лекова и њихове учинке на људима. И нека се неко само усуди да дође до мене са шприцом пуним вакцине против свињског грипа, или да дође близу моје породице! Ова ствар је отров. Немојте то узети. Не дозволите да ваши пријатељи то узму. Не дозволите да ваша породица то узме.“

Што се дешавало онда, дешава се и сада. Будимо веома опрезни пред новим вакцинама. Тражимо да нам се разјасни о чему је реч. 
 
Биографија:
Примаријус др Милан Рогановић је рођен 1969. године у Чачку, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду 1996. године. 2005. године завршио је специјализацију из оториноларингологије, а 2014. године стекао звање примаријуса. После вишегодишњег рада у државним здравственим установама, 2015. године у Чачку оснива приватну оториноларинголошку ординацију. Публиковао више медицинских радова. У последње време објављује текстове од општег друштвеног значаја. Отац двоје деце. Одборник Српског покрета Двери у скупштини града Чачка у два мандата и члан Савета за здравство Двери.

 

*Извор: ifamnews.com