Град, чији су култура, баштина и људи уништавани пуно пута, имао је ретке предахе у својој историји када је сам ОДЛУЧИВАО о себи, сам КОНТРОЛИСАО своју судбину, сам ЧУВАО своје вредности, слободно дисао и ЖИВЕО. Сада је пао у руке криминално политичком картелу који све његове ресурсе користи у пуном капацитету за повећање своје моћи и богатства. Србија и Београд немају више тај луксуз да себи приуште још један једини дан власти напредњака. Будућност која долази нити ће да нас чека, нити ће да нас моли да јој се прилагодимо, него ће веома сурово да нас маргинализује у односу на Европу и свет. Доминација напредњака кривица је и одговорност свих нас, наш немар и инертност које морамо под хитно да мењамо.

Данас се људима управља некултуром, заглупљивањем, лажима, промоцијом погрешних вредности и намерним држањем људи прикованих за дугорочну неизвесност сиромаштва. Данас посебну одговорност носимо ми, посленици културе, од којих неки од нас упркос суштинској маргинализацији културе у Србији, на жалост дају мали део легитимитета актуелном режиму. Без културе, а деловањем преко медија, грађани Србије и Београда су претворени у послушну гласачку машину, одвојени од борбе за њихово боље сутра, приковани и пасивизирани на много различитих начина.

Култура, вера традиција и породични морал, хришћанске и хуманистичке вредности у најширем смислу те речи, јесу најбоље бране садашњој моралној, духовној и културно образовној ерозији у Београду и Србији.

Београд више на жалост није велика метропола културе. Културни садржаји које Београд нуди, већински заостају по свом квалитету, или по квалитету продукције за европским и светским метрополама, које не ретко имају и мање становника од Београда, а много снажнију културну сцену. Поред тога, положај уметника и радника у култури никада није био неповољнији. То мора да се промени.

Шта ће Двери урадити по том питању:

На крају још да кажем да се Двери Београд залажу за јединство свих фактора на опозиционој сцени око заједничког задатка уклањања политичко криминалне елите која нам је узурпирала и град и државу и која нам онемогућава развој, опстанак и останак на овим просторима. Савет за културу Српског покрета Двери позива све наше колеге уметнике и раднике у култури да се придруже широком заједничком фронту у овој борби.

др ум Милорад Маринковић

Члан Председништва Двери и председник Савета Двери за културу