Савет за здравство Српског покрета Двери упозорава да су наши суграђани који болују од дијабетеса највеће жртве бесмисленог мешања „струке“ и политике током борбе са корона вирусом које још увек траје.

        Преко 700 000 становника Србије болује од ове опаке болести и тај број има тенденцију непрекидног раста. И у нормалним околностима дијабетес је пети по реду узрок умирања у Србији. Смртност је код нас релативно висока у односу на европске стандарде, а оно што је лоше је и то да су готово половина оболелих радно способни. Према званичним подацима Завода за статистику Републике Србије, укупан број умрлих у  2020. је био већи за готово 14% у односу на 2019. годину, док је у периоду јануар-октобар 2021. године порастао чак за 25% у односу на 2020. Тачније речено, ове године је умрло 21 000 људи више него прошле. То је сурови биланс пандемије у Србији. Данак су платили у највећој мери хронични болесници, у првом реду дијабетичари.

Зна се да лоше регулисана шећерна болест доводи до тешких облика обољења крвних судова срца, очију, бубрега, мозга и екстремитета, те њихових манифестација у виду инфаркта, шлога и гангрене. Онда је више него јасно зашто су ови пацијенти били у највећем броју међу трагично преминулим од корона вируса. Бројни су фактори допринели да током пандемије дође до погоршања код ових пацијената. Висок ниво стреса на првом месту. Потом одсуство кретања и физичке активности. Уз сво поштовање према љубитељима животиња и њиховим кућним љубимцима који су имали привилеговану могућност кретања током периода затварања, мора се приметити да дијабетичарима ни то није омогућено. Да не говоримо колико је теже било доћи до сензора који се најчешће полулегално набављају из иностранства, а познато је да они најпрецизније мере промене нивоа шећера и тако уклањају опасност најтежих компликација.

Подсећања на ове проблеме, уз бројна лажна обећања и то само 14. новембра на међународни дан борбе против дијабетеса, неће решити проблем бројних појединаца са овом болешћу и њихових породица. Зато предлажемо конкретна решења која се налазе у предизборном програму Двери за здравство. Српски порет Двери се бори за то да превентивна медицина са промоцијом здравих стилова живота, а уз афирмацију стручних саветовалишта, породичне медицине и породичног лекара, и на овом пољу доведе до преокрета и спречи негативне трендове. Оболелима је неопходна помоћ не само саветовалишта него и њихове породице и заједнице у целини. Мишљења смо да треба одмах обезбедити бесплатне сензоре за континуирано мерење и тест траке за све оболеле од јувенилног дијабетеса, док осталима треба омогућити битне олакшице у њиховој набавци. Доступност иновативних лекова за дијабетес за све оболеле не треба да буде упитна. Уз подршку породицама оболелих неопходно је омогућити и повољно кориштење услуга бањских и других рекреативних центара. Оваква улагања по нашем мишљењу нису трошак него огромна уштеда, поготову на терцијарном нивоу где је лечење прескупо и где се троше огромна средства уз често и лош исход лечења.
 

 

др Синиша Јагодић

Члан Председништва Двери и председник Савета за здравство Српског покрета Двери