Поздрављамo најновије мере које су предузете и било би пожељно да се спроведу одговорно и темељно, јер само на такав начин можемо спасити велики број живота. Мора се рачунати на најгори сценарио, па ако буде боље, биће одлично. Ни најнапреднији здравствени системи не могу лако да се изборе са масовном епидемијом, тако да превенција има непроцењив значај.

     Најважнија ствар је избећи панику. Од овог вируса ћемо, са великом вероватноћом, сви оболети и он у највећем броју случајева има благу форму. Морамо бити крајње озбиљни и придржавати се свих препоручених мера. Циљ је да што касније оболимо, јер вируси углавном са временом слабе. Наравно државни органи много могу допринети правовременим информисањем и доследношћу у изјавама и понашању што је и те како недостајало у иницијалном приступу проблему.

Леп је осећај чути све те аплаузе и подршку у 20 часова. То нас стварно испуњава поносом. A  мора се признати да то није чест случај. Неке друге професије и неке друге вредности се данас далеко више цене. Али тако је то у нашој држави и то се одавно гаји и успева одлично.

Ипак највећа подршка здравственим радницима биће стриктно придржавање свих препорука и савета који се на свим медијима свакодневно емитују. Важно је послушати савете озбиљних и стручних људи. Само тако ћемо битно смањити број оболелих и релаксирати притисак на здравствени систем. Тек предстоји најтежи посао. Биће тешких тренутака и последње што желимо је додатни притисак од стране породица и пријатеља оболелих који није ни пријатан ни лак за подношење, поготову што се у највећем броју случајева све учини за пацијента у датим условима.

Од власти очекујемо набавку личне заштитне опреме. Живот неће стати због инфекције корона вирусом и пацијенти који захтевају хитно збрињавање могу бити асимптоматски носиоци инфекције, којих је далеко више од регистрованих. Није довољно имати  комплетну опрему само за сумњиве пацијенте. Да не говоримо да поједини грађани које виђамо на улици, у градском превозу и на другим неочекиваним местима често имају боље маске од запослених у здравственим установама. А искуства из Италије и Кине показују да обољевање здравствених радника води у распад целокупног система.

Можемо победити само ако ако наступамо заједно и солидарно!

 

Др Синиша Јагодић

Председник Савета Двери за здравство