Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dr Tamara Milenković Kerković: Produženje roka za završetak studija za „bolonjce“

Srpski pokret Dveri podržava odluku koja se odnosi na produžetak roka za završetak studija za tzv. „stare“ studente ali postavlja pitanje sudbine i okončanja studija velikog broj studenata koji su svoje školovanje započeli od 2005. godine, nakon ishitrenog eksperimenta i odluke o uvođenju „revolucionarnog“ bolonjskog programa u srpski sistem visokog obrazovanja.

Oni bi reupisom i prelaskom na novouvedene studijske programe u odnosu na započete dobili veliki broj novih predmeta, vraćali se na niže godine studija, plaćali visoke naknade za odluke o ekvivalenciji studijskih programa, a sama ekvivalencija je jedna od najbolnijih tačaka „bolonjskog“ programa jer je prepuštena samim obrazovnim institucijama. U međuvremenu su fakulteti, menjajući studijske programe, ukidali postojeće i uvodili nove predmete, menjali su se ESPB poeni tih predmeta, a to bi ovim studentima donelo gubitak već osvojenih ESPB bodova, onemogućavalo priznavanje već položenih kolokvijuma i predispitnih aktivnosti, što je jedan od osnovnih zahteva „bolonjskog“ sistema visokog obrazovanja. Fakulteti nemaju ni usklađenu politiku „reupisa“ studenata sa započetog na aktuelne studijske programe i troškovi bi za većinu ovih studenata bili preveliki.


Ovo je samo mali deo problema koji bi jednom velikom broju studenata zauvek zatvorio vrata visokog obrazovanja. U uslovima u kojima Srbija danas živi, sa visokim obrazovanjem opterećenim „lažnim“ diplomama i aferama, bilo bi krajnje nepravedno i licemerno ne omogućiti i ovoj grupi studenata da studije nastave po programu koji su započeli.


Stoga, Srpski pokret Dveri podržava opravdane zahteve preko hiljadu studenata koji su studije otpočeli nakon 2005. da im se produži rok za okončanje studija po programu po kome su to započeli. Za to nije neophodna izmena Zakona o visokom obrazovanju. Potrebno je samo da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donese „Preporuku“ fakultetima, a na osnovu čl. 109. st. 3 Zakona o visokom obrazovanju, kojom bi se na jedinstven način i „bolonjcima“ pružila prilika koju će izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju omogućiti njihovim starijim kolegama, a to je da zadrže svoja stečena prava i studijske programe koji su započeli završe u novom, razumnom roku.

 


Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: