Председник Одбора Српског покрета Двери за сарадњу са верским заједницама, др Хаџи Драган Весовић, упутио је писмо свим црквеним великодостојницима окупљеним на Светом архијерејском сабору СПЦ који је јуче почео у храму Светог Саве у Београду.

У писму, између осталог, стоји: „Народна скупштина Републике Србије је 20. маја 2021. године усвојила Закон о родној равноправности, који у законодавство Републике Србије уводи категорију „рода“, коју не само да не познаје важећи Устав Републике Србије, већ је она, уверени смо, апсолутно неприхватљива из угла учења Цркве Христове. „Род“ („gender“) је социјални конструкт , пошто према „џендер“ идеологији особе рођене као мушкарци и жене по полу током живота бирају један од сто седамдесет родова са којим ће се идентификовати. Из тога произилази да је пол, као Божија творевина, неважан, пошто друштво и држава пре свега препознају особе према „роду“ који људи, насупрот вољи Божијој, слободно бирају током живота. Сходно томе, тек изгласани Закон о родној равноправности обавезује све ресоре државне управе да „џендер“ идеологију и „родно осетљиви језик“ имплементирају у све области друштвеног живота, међу којима су и оне од којих директно зависи духовни и физички опстанак једне нације и државе – образовање (чл. 37), култура (чл. 43), јавно информисање (чл. 44) и безбедност (чл. 39). Свесни тога, а имајући у виду јасан и гласан став Светог архијерејског синода о неприхватљивости антихришћанског нацрта Закона о истополним заједницама, молимо архијереје наше Свете Цркве да са СА Сабора понове исто тако јасан глас осуде Закона о родној равноправности. У нади да ће такав саборни став Цркве Светог Саве утицати на председника Републике да у погледу Закона о родној равноправности искористи уставно право суспензивног вета и одбије да потпише овај својеврсни „уставни манифест“ „џендер“ идеологије“.

У случају да председник Републике својим ветом на Закон о родној равноправности не заустави поход „џендер“ идеологије, Драган Весовић позива Сабор СПЦ да „мером искључења из Цркве свих посланика и министара који су подржали Закон о родној равноправности утиче да се чланови Владе и Народне скупштине уразуме и иницирају доношење закона о укидању Закона о родној равноправности”.

др Хаџи Драган Весовић

Председник Савета Двери за сарадњу са верским заједницама