Жене су хероји Србије и то је нешто што треба свакодневно истицати, а не само када се прославља и честита међународни празник жена, 8. март. У данашњој Србији, жене заиста представљају хероје јер су на својим плећима издржале и издржавају велики притисак на породицу, своје достојанство и морал. Данас се увелико говори о правима жена, док се суштински не мења ништа.

       Жена на селу је и даље понижена и без здравствене и социјалне заштите, све је теже ускладити мајчинство и каријеру, а насиље у породици и мобинг на послу и даље не јењавају. Лажна феминистичка пракса под велом борбе за права жена третира жену као објекат и потрошачку робу са циљем декомпоновања породице и породичних вредности.

Са друге стране, Двери сматрају да је жена биће са свим својим потребама, очекивањима, жељама и страховима. Препознајући неопходност промене друштвеног обрасца према женама, Савет жена Двери донео је и усвојио Декларацију о побољшању положаја жена на селу, док су у изради и Декларација о радном праву жене и нерадна недеља, као и Проглас о дрогама и алкохолу.

Сведоци смо да су жене данас угрожене кроз разне видове дискриминације, како на послу, тако и у породици или јавном дискурсу, услед којег долази до угрожавања њиховог здравља. Угрожене су као мајке, као породиље, како самохране, тако и вишедетне мајке. Посебно је угрожена жена која настоји да усклади мајчинство и крајиреу, услед добијања отказа приликом одласка на породиљско боловање. Угрожене су жене на селу и у самачким домаћинствима. Савет жена Двери се на један нов и оргиналан начин бави суштинским проблемима жена. Ми имамо снагу и капацитет да на један савремен, али у исто време и традиционалан начин третирамо све проблеме жена у данашњој Србији.

Наш циљ је да заштитимо жене, презадужене породице, социјално угрожене, старачка и самачка домаћинства јер је то суштинско питање за опстанак нашег народа.

Незапослена мајка троје и више деце мора добити националну пензију. Мајчинство мора бити признато као занимање. Материнство је један одговоран и посвећен посао и веома је важно за биолошки опстанак народа и васпитање нових генерација. У том смислу мора бити признато од друштва онако како заслужује. То је интерес државе Србије и она мора да заштити мајку, трудницу – породиљу, вишедетну мајку, јер то представља одговорну борбу против беле куге, што је модерна перспектива коју Двери нуде свим женама. Наша подршка је усмерена ка свим женама које желе да ускладе мајчинство и каријеру или да се посвете искључиво каријери. Жена мора и треба да има право на избор.

Декларација која је у припреми, о радном праву жене и нерадна недеља, на најбољи могући начин третираће то питање и решавати проблем усклађености мајчинства и каријере. Кроз нова законска решења и примену строжију контролу постојећих закона. Нерадна недеља једна је од суштинских мера за очување и благостање породице.

С обзиром на то да је нашу омладину захватила у великој мери пошаст у виду психоактивних супстанци и алкохола, Савет жена Двери донеће и Проглас о дроги и алкохолу. Овај проблем дубоко је везан за шири друштвени контекст и стањем у породици у којој млади одрастају. С тога апелујемо на родитеље, државне апарате, школске системе и целокупну јавност да заједнички помогнемо нашој деци која су будућност ове земље да препознају и да одлучно кажу не овој пошасти.

Савет жена Двери донео је Декларацију о побољшању положаја жене на селу. Плаћено запослење и економска независност, образовање и обука из области предузетништва, кућне економије, управљање домом и улога мајке. Оживљавање културних и социјалних услуга и активности, боља инфраструктура и системи социјалне и здравствене заштите. Повећано учешће соских жена у јавном и друштвеном животу. Укључивање жена у програме руралног развоја су неопходност која ће жену задржати на селу и мотивисати је да на селу заснује своју породицу. Све то је укључено у ову Декларацију.

Жене у Дверима јесу најбољи политички заступници свих женских питања и са више програмских докумената које смо донели до сада то и доказујемо. Суштински ћемо променити положај жена у друштву у Народној скупштини Републике Србије.

 

Драгана Милићевић

Председник Савета жена Српског покрета Двери