Претходне недеља на Косову и Метохији је поново долазило до инцидената, због којих је српско становништво веома узнемирено. Репресија над преосталим Србима на Косову и Метохији се спроводи и док трају ванредне мере уведене због епидемије корона вирусом. У селу Гојбуљи код Вучитрна, у средини где живе Срби, на основној школи су исписани графити терористичке ОВК. Инцидената је било и у Бабином Мосту код Обилића где су опљачкане српске куће.

     Ово је само наставак низа инцидената који су се десили током априла приликом којих су запаљене српске куће у Јањиној води код Обилића, селу Новаке код Призрена, Церница код Гњилана и другим местима.

Косовска полиција као и до сада, не реагује на дивљање Албанаца и не одазива се на позиве које упућују Срби. На ове нападе је реаговала ЕУ која је саопштила да је забринута због инцидената којима се наноси штета Србима. Осим штурог саопштења Канцеларије за Косово и Метохију, никакве реакције није били од стране власти у Србији.

Разлог томе је што Александар Вучић води противуставне тајне преговоре са бившим командантом ОВК Хашимом Тачијем и жели да потпише свеобухватни мировни споразум којим би се реализовала такозвана косовска независност.

Српски покрет Двери подсећа Александра Вучића и његову марионетску Владу да је по Уставу Србије дужан да заступа српске државне интересе, а не интересе сепаратиста из Приштине.

Уместо да се Александар Вучић позива на Резолуцију 1244 и тражи хитну седницу СБ УН поводом нових инцидената на Косову и Метохији, он потпуно игнорише нападе на српску заједницу.

Овакво понашање државног руководства Србије може још више да подстакне насиље над Србима, јер албанска страна види да су Срби препуштени сами себи и остављени од своје матичне државе. Насиље које трпе Срби на Косову и Метохији још један је доказ да политика повлачења и предаје не може да донесе ништа добро Србима.

С друге стране, косовски Срби трпе још већа понижења од Вучићеве „Српске листе“ која је у чврстој колаборацији са нелегалним приштинским структурама. У овакве односе са косовским сепаратистима они су ушли како би се бавили криминалом и корупцијом, кријући се иза приче да се боре за интересе Срба. „Српска листа“ је допринела потпуној криминализацији српских средина и стварању клановских односа у њима. Све привилегије које проистичу из учешћа у сепаратистичким паралелним структурама, „Српска листа“ присваја искључиво себи и људима са којима је повезана. Срби који живе на Косову и Метохији немају никакве користи од учешћа „Српске листе“ у нелегалној власти, напротив. Пре неколико дана је испред општине Косовска Митровица претучен власник РТВ Пулс из Шилова, Ненад Миленковић, јер је хтео да преда документацију за јавни тендер. Нападачи су Миленковићу нанели повреде и одузели су му комплетну документацију. Напад се десио због тога што у општини Косовска Митровица владају криминална правила, а то су да на тендере и за јавне набавке могу да конкуришу само оне фирме које су у спрези са „Српском листом“ и њеним руководством.

Подсећамо да ово није први инцидент те врсте и да су случајеви пребијања Срба као и подметања бомби под аутомобиле, бацање молотовљевих коктела на просторије политичких неистомишљеника, пуцање на српске куће и сличне радње већ раније постале уобичајена пракса коју примењују кругови блиски „Српској листи“.

Српски покрет Двери ће о актуелној ситуацији на Косову и Метохији известити организације за заштиту људских права као и политичке организације са којима сарађује на међународном плану у ЕУ, Русији и САД.

Од државног руководства Србије захтевамо да прекине тајне и противуставне преговоре о предаји Косова, да се врати у оквире Устава и посвети заштити српског становништво на КиМ, посебно од криминалних структура „Српске листе“.

 

Драгана Трифковић
Члан Председништва Двери