Српски Покрет Двери - Лого
Search
Država da zaštiti živote građana i prirodna bogatstva

Savez mesnih zajednica Stare planine i predstavnici civilnih društava, zajedno sa meštanima i komšijama, okupljeni su od pre nekoliko dana u Toplom Dolu na 24-časovnoj straži, kako bi sprečili razmeravanja za početak gradnje još jedne u nizu derivacionih MHE na Staroj planini.

Meštani tvrde da investitor nema sve potrebne dozvole i podsećaju na nemerljivu i nepovratnu štetu koju uzrokuje gradnja MHE, dok je realni doprinos u proizvodnji električne energije zanemarljiv i donosi ličnu korist jedino investitoru, dok je priroda i život meštana i flore i faune Stare planine u celini, ozbiljno ugroženi.

Dveri imaju saznanja da je u toku jučerašnjeg dana došlo do ozbiljnih pretnji od strane investitora braniteljima reke. Nekoliko preplašenih očevidaca se obratilo sa apelom da uzbunimo javnost i pozovemo policiju i sve državne institucije da reaguju i zaštite ljudske živote i državno blago.  Policija mora da spreči nasilje i zaštiti i meštane i imovinu svih građana Srbije, jer reke su naše nacionalno blago. Čuvare reka pozivamo da javno iznesu identitet nasilnika koji su uputili do sada najozbiljnije pretnje, od kako traje borba za život prirode na Staroj planini, ali i širom Srbije.


Dveri podržavaju održavanje velikog protesta protiv gradnje MHE, koji će grupa građana Odbranimo reke Stare planine organizovati u Beogradu 21.sepembra i pozivamo sve građane da se pridruže. Sada je poslednji trenutak da se spreči uništavanje prirode i ne zaštiti bezbednost građana, sve ostalo Srbiju uvodi u nestabilnost i zatiranje živog sveta, za šta će najodgovorniji biti ovaj režim otuđen od naroda.


Savet Dveri za ekologiju


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: