Državno jedinstvo ili razgraničenje – koga zastupa aktuelna vlast u Beogradu

Kako se može pročitati u medijima, Priština je počela pripremu za „demarkaciju sa Srbijom“, a može da se očekuje da na sledećem sastanku Vučića i Tačija „bude razmotreno i pitanje granične korekcije“.

„Korekcija granica“, „razgraničenje“ ili „demarkacija“ – suština je da vlast u Beogradu i u Prištini očigledno rade u istom pravcu. Čije interese onda zastupa aktuelna vlast u Beogradu na čelu sa predsednikom?


Onaj koji kao ustavni moderator funkcija državne vlasti izražava i državno jedinstvo, nema prava da se razgraničava sa jednom nacionalnom manjinom na teritoriji vlastite države. Isti ima još manje prava da srpski narod kao konstitutivan i većinski, preko fantomske ZSO, učini nacionalnom manjinom u sopstvenoj državi. U slobodnim i ozbiljnim državama ova pojava se kvalifikuje kao veleizdaja i zakonom se kažnjava.


Stoga, Dveri ukazuju srpskoj javnosti da je priča o razgraničenju najobičnija politička podvala, a da se spornom izjavom o razgraničenju želi prikriti suština – darovanje nezavisnosti ilegalnim organima u Prištini.


 

Informativna služba Dveri