Више од две деценије, тачније 25 година прошло је од војне операције „Олуја“ – етничког чишћења српског народа са простора Лике, Баније, Кордуна и северне Далмације.


     Упркос чињеници да је подручје Републике Српске Крајине било под заштитом снага УН-а , хрватска војска је уз подршку НАТО савезника, у периоду између 4. и 8. августа 1995. године протерала више од 200 000 Срба са вековних огњишта, а страдало је око две хиљаде људи. До данас нико од најодговорнијих за овај злочин није изведен пред лице правде. Подсетимо се само чињенице да је лажни суд који се звао Хашки трибунал пустио на слободу све хрватске генерале који су оперативно водили ово највеће протеривање једног народа након Другог светског рата.

И док данас свака српска душа тугује, гледајући слике и видео снимке својих сународника како беже од добро познатих џелата, чланица ЕУ – Хрватска слави. Обележавање акције „Олуја“ уз концерт Томпсона и усташку иконографију, са једне стране ужасава, а са друге упозорава да се фашизам повампирио и да представља потенцијалну опасност за цео регион.

Српски покрет Двери као државотворна политичка организација никада неће заборавити страдање нашег народа у Крајини и у контексту тог питања, залажемо се за следеће: решавање питања несталих и имовине наших грађана, подршку са државног нивоа преосталим Србима у Хрватској, неговање културе сећања на српске жртве и подршка удружењима Крајишника широм Србије и света као и покушај нормализације односа са званичном Хрватском (у мери у којој је то могуће) и економску сарадњу у обостраном интересу.

Ратна дешавања су део прошлости, а на нама је да никад не заборавимо истину, али и да настојимо да све проблеме у будућности решавамо мирним путем јер је мир предуслов за економску стабилност и будућност нових генерација.

 

 

Инфослужба Двери