У режимским медијима и широј јавности је скоро потпуно прећутан догађај од пре неколико дана када је више стотина миграната безуспешно покушало да уђе из Србије у Мађарску, да би неколико сати касније били распоређени по прихватним центрима широм Србије. Ови очајни људи који никако не могу да се домогну западне Европе практично су заробљени у Србији, и то је једна нова околност о којој наша власт ћути. Они се налазе у нашој земљи као у једној врсти тампон-зоне: нити могу напред ка жељеним дестинацијама у Европској Унији нити могу назад у своје земље порекла, или – што би било логично – у земље ЕУ и друге државе из којих су дошли у Србију.

    Према проценама Комесаријата за мигранте, у Србији се тренутно налази око 6.800 миграната. Евиденција овог надлежног државног тела бележи да су у 17 прихватних центара широм Србије смештене 5.923 особе, што значи да се скоро 877 миграната тренутно налази негде у Србији ван прихватних центара. Поставља се питање где се налази овај не мали број миграната, где они живе и чиме се баве?

Ако се узме у обзир да Мађарска дозвољава да у ову државу уђе један мигрант дневно – то значи да мигранти могу да уђу у Србију, и званично и противзаконито разним облицима кријумчарења људи, али да из Србије више не могу да изађу. Недавно је мађарска полиција пуцала на неколико миграната који су пробили ограду и покушали насилно да уђу у ову државу. Слична ситуација је и на границама са Румунијом, Босном и Херцеговином и Хрватском, где иако нема ограда тамошња полиција на све начине такође спречава улазак миграната на њихову територију.

   Од 12.000 миграната који су дошли у Србију само у 2019. години већина је ушла противзаконито. Српски покрет Двери поставља питање одговорности надлежних државних служби које нису сузбиле кријумчарење људи преко наших граница и незаконити масовни улазак у Србију, што је тешко кривично дело.

Ако се узме у обзир све већа мигрантска криза у Турској и Грчкој, као и опасност преливања ове кризе на Србију – постављамо питање да ли ће границе Србије бити заштићене или ће Србија постати највећи мигрантски центар у овом делу Европе? Да ли то значи да мигранти неће моћи ни напред ни назад, већ ће овде бити трајно настањени у складу са политиком владајућег режима Александра Вучића да се на тај начин може решити проблем наталитета у Србији?

 

Српски покрет Двери

Фото: ФоНет/АП