У својству представника Српског покрета Двери, у склопу борбе против криминала и корупције на територији општине Звездара, уз подршку свих партнера из Савеза за Србију, данас смо поднели Кривичну пријаву против одговорних лица у Градској општини Звездара и других лица а због извршеног кривичног дела Злоупотреба службеног положаја из члана 356. Кривичног законика Републике Србије и кривичног дела Фалсификовање службене исправе члана 359. Кривичног законика Републике Србије.

     Дакле, пријављена лица су злоупотребом службеног положаја и фалсификовањем службених исправа себи и трећим лицима која су такође обухваћена овом кривичном пријавом, омогућили стицање противправне имовинске користи.

     Кривично деловање се састојало у томе да се на основу закљученог уговора са Градском општином Звездара, привредно друштво „Изотекс“ д.о.о. обавезало да изврши изградњу и санацију путева на територији општине Звездара, а да нити једна радња није предузета у смислу да нити један пут није изграђен или саниран према правилима струке и према уговореним радовима, а за које радове је општина Звездара уплатила привредном друштву износ од 42.916.080,00 динара!

     Постоји основана сумња да је овај новац подељен између актера овог криминалног деловања, те да исти није употребљен за извођење уговорених радова.

Кривична пријава је поднета против:

  1. Милоша Игњатовића, председника Градске општине Звездара,
  2. Александра Ерора, председника скупштине ГО Звездара,
  3. Владана Јеремића, члана већа општине Звездара задуженог за грађевински сектор,
  4. Небојше Перића, председника Комисије за пријем радова, стално запослен у општини Звездара,
  5. Саше Павловића, члана Комисије испред општине Звездара задуженог за праћење и реализацију овог Уговора,
  6. Игора Митровића, директора предузећа “Изотекс“д.о.о.,
  7. Драгана Голубовића лиценцирани инжењер, одговорни извођач радова, испред предузећа “Изотекс“,
  8. Слађане Ковачевић, директора предузећа “Сико тек“ које је било задужено за надзор,
  9. Николе Таталовића, надзорног органа, испред предузећа “Сико тек“.

     Општина Звездара је уговорила извођење радова са предузећем “Изотекс“ на санацији некатегорисаних путева, уговорене су 22 локације и износ уговора је био на 59 милиона динара без ПДВ-а. Уговор је потписан 20.03.2018. године, истог дана су извођачи уведени у посао и за мање од 30 календарских дана урађене су 14 потпуно различите локације у различитим деловима Звездаре.

     За тих 30- так дана требало је скоро истовремено ангажовати много грађевинских машина, одвести шут на депонију и уградити велику количину грађевинског материјала и на крају асфалтирати путеве на 14 локација. Важно је истаћи да су ти путеви уговорени да буду ширине 6 метара, са обострано уграђеним банкинама ширине пола метра, са слојевима од 15 цм шљунка, 30 цм туцаника, десетине цм струганог асфалта и на крају да буду асфалтирани слојем асфалта од 8 цм. И Комисија за пријем радова је потписала Записник о примопредаји радова према Уговору, да су они све то урадили, затим су оверили ситуације за плаћање и наплатили те радове.

     Када смо изашли на терен да видимо те путеве ширине 6 метара са обострано уграђеним банкинама од пола метра у Малом и Великом Мокром Лугу у Миријеву били смо непријатно изненађени да на  половини од тих локација грађевинске машине нису ни крочиле, да грађевински радови нису изведени и да смо тамо затекли неприступачне приступне путеве до тих локација а саме локације зарасле у шуму, високо растиње, трње, камење… (фотографије у прилогу).

     Ми смо Вишем јавном тужилаштву доставили веома чврсте доказе који указују на постојање кривичног дела, очекујемо да Више јавно тужилаштво, предузме неопходне истражне радње, подигне оптужницу и покрене кривични поступак који ће се окончати осуђујућом пресудом за сва одговорна лица.

     Важно је истаћи да се садашњи функционери општине Звездара, чланови СНС, против којих смо данас поднели кривичну пријаву, налазе  поново на листи СНС-а за антиуставне и здравствено небезбедне изборе 21. јуна.

     Ако су сви они,  до сада могли на овај начин, овако бескрупулозно и без страха да краду новац од грађана Звездаре и Београда, у досадашњем мандату, како ће се само осилити ако им грађани Звездаре поново дају поверење да воде Звездару и у наредном мандату.

    Ова кривична пријава је поднета да спречи све њих да никада више не могу да буду на функцијама, да сви окривљени и оптужени одговарају за своја кривична дела а да никоме више не падне на памет да то ради убудуће када води неку општину.

ГрО Двери Београд

 

[ngg src=“galleries“ ids=“219″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]