Саша Станковић, одборник Двери у Скупштини града Бора, који је због своје посвећене борбе за бољи живот породица у Бору био привођен и шиканиран од стране градских власти, не посустаје у борби за чист ваздух у Бору. Грађани Бора одувек имају проблема са угроженом животном средином, али се доласком компаније Зиђин квалитет ваздуха значајно погоршао и они су принуђени да се боре за опстанак, у првом реду за здравље своје деце.

      Српски покрет Двери у Бору је одувек уз своје грађане и у континуитету спроводи активности које су пре свега усмерене на бољи живот у Бору, па је било сасвим логично да Саша Станковић буде један од покретача и организатора протеста против загађивача. С обзиром да је са једне стране у питању огромна количина инвестираног новца и очекиваног профита, а са друге стране елементарни опстанак деце и осталих грађана Бора, ова битка биће веома дуга и исцрпљујућа.

Политичке странке и удружења грађана поднели су заједничку кривичну пријаву против компаније Србија Зиђин Бор Копер и министра заштите животне средине Горана Тривана, због директне одговорности за загађење животне средине.

Одборник Двери Саша Станковић је у име покрета и својих колега из Бора подржао кривичну пријаву, о чему је известио и дневни лист Данас:

      У кривичној пријави коју је агенцији Бета доставила Ирена Живковић, једна од организатора протеста против загађења у Бору, и председница градског одбора Странке слободе и правде, наводи се сумња да је директор Зиђин Лонг Yи починио кривично дело загађење животне средине.

Кривична пријава поднета је и против градоначелника Бора Александра Миликића и министра заштите животне средине Горана Тривана, који се терете за кривично дело непредузимање мера заштите животне средине.

У образложењу се наводи да је у периоду од јануара до новембра 2019. године на територији Бора и околине дошло до прекомерног загађења ваздуха у нивоу опасног по здравље људи, односно да је загађење прешло прагове толеранције.

      Позивајући се на мониторинг квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине на два мерна места за период август – септембар, наводи се да је у појединим временским интервалима у септембру измерена концетрација сумпор диоксида и до 2.000 микрограма по метру кубном, док је у августу концентрација арсена била и до 200 пута преко границе толеранције.

Градоначелнику Бора се ставља на терет да по својој дужности није донео „краткорочни акциони план решавања проблема загађења“, а министру Тривану јер „свесно и са намером није предузео прописане мере заштите преко инспектора у Бору који је требало да изврши надзор, спречавање рада извора загађења“.

Пријаву су тужилаштву заједнички поднели и удружења грађана Избор постоји и Гласно за омладину, као и одборник Двери у Скупштини града, Саша Станковић.

У Бору је последњих неколико месеци одржано више протеста против загађења, али се на позив организатора окупљало свега неколико стотина Борана.

Градоначелник Миликић је до сада у неколико наврата организовао састанке са представницима компаније Зиђин, која је већински власник некадашњег РТБ-а Бор, како би се загађење зауставило.

Зиђин је у ранијем саопштењу навео да је наследио лоше стање у РТБ-у, али и да ће предузети мере новим улагањем како би се загађење зауставило.

 

ГрО Двери Бор

Извор: Данас

Извор фото: приватна архива Владимир Стојичевић