Српски Покрет Двери - Лого
Search

     Од доласка СНС на власт у Србији нема услова за слободне и поштене изборе. Сви велики медији су затворени за критику власти и другачије мишљење уопште, режимска пропаганда 24 сата дневно слави власт и води негативне кампање против политичких противника, грађани су уцењени добијањем или губитком посла да морају да гласају и скупљају обавезне гласове својих ближњих за СНС, и то не само у државној управи, локалној самоуправи и јавним предузећима, већ и у приватном сектору.

     У прошлом сазиву чачанског парламента је искључиван микрофон кад одборник опозиције говори нешто што се не свиђа владајућој већини, одборници опозиције су искључивани са седница и противзаконито избачени из скупштинских радних тела… Ови лажни избори су били недемократски и нерегуларни и пре дана расписивања, а потом су постали и противуставни када је власт у сред изборног процеса променила два кључна изборна закона – Закон о избору народних посланика и Закон о локалним изборима. Тако су учесници на изборима пре ванредног стања скупљали потписе по једним правилима, а по окончању ванредног стања по другим. То се никада и нигде у демократском свету није десило да у једном истом изборном процесу важе различита правила, и то је био довољан разлог да ови избори буду поништени од стране Уставног суда Србије и да идемо на нове изборе на свим нивоима, али Уставни суд Србије не постоји.

     Са друге стране, најбољи доказ да је бојкот успео је да не би власт прибегла крађи на изборима да није тако. Власт је крала на изборима чак и када комплетна опозиција није учествовала јер им је било најважније да повећају излазност и „победе бојкот“. Излазност у читавој Србији је била испод 40%, а у већим градовима као што су Београд, Нови Сад, Чачак… испод 35%. Ако узмете у обзир да је било преко 4% поништених гласачких листића, то значи још мањи број грађана који су уопште признали регуларност оваквих недемократских избора.

     Најбољи пример за све ово је управо наш град у коме је по званичним подацима излазност до 16 часова била једва 28%. Власт је до тада невиђеним притиском извела све своје бираче и у наредних неколико сати бирачка места су била потпуно празна, за шта постоје бројни сведоци. А онда је кренуло лажно гласање убацивањем бирачких листића за непостојеће бираче и на крају дана проглашена је излазност у Чачку од невероватних 46%. То значи да је за последња четири сата гласало 18% бирача, или 4 – 5% по сату, што је апсолутно немогуће. Наравно да су се сви остали учесници на лажним изборима сложили са овом „крађом излазности“ и онда су награђени преласком за њих спуштеног цензуса на 3%, и сада ће власт СНС у градској скупштини имати своју омиљену лажну опозицију, ако сви не уђу у власт која их је и изабрала за одборнике. Таква, лажна скупштина града настала на недемократским изборима и без опозиције је смешна.  

     Оно што је дефинитивно јасно јесте да Чачак нема будућност са овом влашћу. Све више младих и образованих, као и читаве породице одлазе из нашег града. У градској скупштини неће бити опозиције, а то није нормално политичко стање. Наставља се владавина људи са купљеним дипломама и политичких прелетача из више странака. Нашем граду су потребни нови и стручни људи који до сада нису били на власти и који могу да понуде визију „новог Чачка“. Политичке промене на локалном нивоу ће сигурно доћи заједно са променама на републичком нивоу, и пад СНС са власти биће стрмоглав на свим нивоима. Немогуће је трајање мандата од четири године било које скупштине без опозиције од републичког до локалног нивоа, и нове, ванредне изборе можемо очекивати много пре него што то било ко у овом часу мисли.

ГрО Двери Чачак

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: