Да тренутна власт предвођена СНС нема ни трунке срамоте и да свакога дана крши законе ове земље говори и чињеница да је Министарство здравља наложило директорима здравствених установа да се ни један запослени здравствени радник, који се није вакцинисао или прележао ковид, не може вратити на своје радно место после годишњег одмора, боловања или коришћења слободних дана без урађеног ПЦР теста, и то о свом трошку! А, ако се не врате на радно место нема ни плате. До јучерашњи хероји у одбрани од корона вируса и борци на првој линији фронта против невидљивог непријатеља постадоше на неправедан начин још један извор финансирања владајуће олигархије и њиховог пројекта српског „златног доба”.

       На овај начин се директно крши право на рад сваког здравственог радника, јер се намеће обавеза која не постоји у закону о раду, индиректно се ограничава право на годишњи одмор, јер ће се многи здравствени радници преиспитати да ли да иду на преко потребан одмор ако их по повратку чека новонаметнута обавеза тестирања за не мале паре. Овим се, такође, имплицитно сугерише да је материјално исплативије да приме вакцину, по цену и да није добра за њихово здравље, чиме се крши и право сваког појединца да, без притисака и уцена, сам одлучи да ли ће исту примити или не.

У истом смислу се овде улази и у домен личног и приватног, јер боравак на одмору или боловању не мора да подразумева и обавезно путовање, ризичне контакте. Многи одмор проведу у свом дому, у свом граду, водећи уобичајени начин живота, опуштајући се уз своју породицу. Да ли после сваког викенда који многи здравствено радници проведу без радне обавезе треба да раде ПЦР тест и да за то плаћају из свог џепа? Да ли се ова обавеза плаћања теста односи и на друге државне чиновнике који често путују и имају контакте са бројним људима? И на крају, колико власт бестидна може да буде па да и на овај начин завлачи руку у туђи џеп, а да при том обилато поклања вакцине које су плаћене новцем из буџета, новцем свих нас пореских обвезника, самим тим и новцем здравствених радника?

 

 

Савет за здравство ГрО Двери у Чачку

Фото: Министарство здравља