Градска власт сноси директну одговорност за нагли скок броја новозаражених у Чачку, који је међу неколико најугроженијих градова у Србији.

     Градска организација Српског покрета Двери Двери у Чачку изражава искрено саучешће породицама преминулих суграђана од КОВИД-19 вируса у последњих неколико дана. Истовремено, изражавамо и забринутост за нагло повећање броја новозаражених и здравствено стање тренутно хоспитализованих лица у градској болници, са надом да ће им здравствено стање што пре кренути путем побољшања и потпуног опоравка.

    Наша упозорења и слутње да ће неуставни и недемократски избори, одржани на силу од стране СНС, довести до ескалације пандемије нажалост су се обистинила. Од дана избора у Чачку број новозаражених драстично је повећан. Могуће је да је локална власт крила податке о броју новозаражених док нису прошли избори, али оно што је сигурно јесте да након избора имамо нагли скок. Власт је чак ишла дотле да је у предизборној кампањи проглашавала да је епидемија у Чачку успешно савладана, а данас уводи ванредну ситуацију у нашем граду јер не може да се избори са новим таласом заразе.

    Као грађани Чачка се налазимо у ситуацији која нимало није пријатна. Забринутост за здравље својих породица, комшија и пријатеља појачава се несналажењем неспособне и корумпиране градске власти у овој комплексној ситуацији. Грађани нам се жале на велики број пропуста, почевши од неадекватног информисања о броју новозаражених и клиничком стању хоспитализованих суграђана па до мера помоћи од стране града Чачка на коју би евентуално могли рачунати.

     Представници локалних медија истичу да имају велике проблеме да дођу до информација о овој више него алармантној ситуацији. Кризни штаб града Чачка на чијем челу се налази Милун Тодоровић више не улива поверење грађана. Испоставило се да је кап која је прелила чашу било оно играње кола на сред шеталишта и бакљада на згради у којој се налази седиште СНС у нашем граду у ноћи лажних избора, што је изазвало контраефекат чак и код бирача и присталица СНС. Очито су и они жртвовани тиме што су натерани да изађу на здравствено небезбедне изборе, а сада нема довољно тестова и места у болници за све. 

    Посебан тон драматичној ситуацији даје чињеница да је градоначелнику и његовом Кризном штабу истекао мандат 20. јуна ове године и да они више не представљају никакву власт у овом граду, нити имају законска овлашћења за увођење ванредне ситуације. Иначе, Закон о ванредним ситуацијама предвиђа посебан механизам свакодневног обавештавања грађана о броју оболелих и стању у здравствених установама на територији нашег града. Чланови Двери у Чачку се као и за време ванредног стања стављају на располагање суграђанима у пружању помоћи и подршке, уз велику захвалност одговорним и пожртвованим здравственим радницима на којима је велико бреме у овом тешком тренутку.

Градска организација Двери Чачак

[ngg src=“galleries“ ids=“262″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]