Српски Покрет Двери - Лого
Search

Градска организација Српског покрета Двери у Чачку поставила је данас питање Вишем јавном тужилаштву у Чачку докле је стигло процесуирање кривичне пријаве коју су поднели 30. децембра прошле године против градоначелника Чачка Милуна Тодоровића због вишеструког угрожавања здравља грађана.

      Како наводе Двери, први разлог за подношење кривичне пријаве био је тај што је окривљени Милун Тодоровић током маја и јуна 2020. године, у својству руководиоца Штаба за ванредне ситуације Града и градоначелника, усмено и у писаној форми путем предизборних летака, општеопасном радњом-тврдњом да је Град Чачак победио епидемију Ковид 19, а све у циљу одржавања локалних избора заказаних за 21. јун 2020.године, проузроковао опасност по живот и здравље људи изузетно великог обима поступајући при томе са директним умишљајем. С обзиром да је после тога више десетина наших суграђана преминуло овим је учињено кривично дело: тешка дела против опште сигурности из члана 278 став 2 у вези са чланом 33 i 61 КЗС, наводе Двери.

Други разлог за подношење ове кривичне пријаве против градоначелника Чачка био је што је, иако је Статутом Града обавезан да води бригу о животној средини у Граду чији је изабрани градоначелник, у току новембра и децембра 2020. године невршењем своје службене дужности нанео штету грађанима Града Чачка а на начин што је истима озбиљно угрожено јавно здравље услед изузетно високог аерозагађења регистрованог на свим интернет страницама међународних института који се баве истим, чиме је извршио кривично дело злоупотребе службеног положаја из члана 359 став 1 КЗС, зато што је општеопасном радњом дезинформисања грађана изазвао општу опасност по живот, здравље и имовину људи изузетно високог обима, чиме је извршио кривично дело: тешка дела против опште сигурности из члана 288 став 1 а у вези са делом из члана 278 став 1 КЗС. Све ово је изнова актуелно јер је ових дана Чачак поново међу најзагађенијим градовима у Србији, а наша власт тек сада најављује набавку мерних станица, што значи да су јавно тврдили да је ваздух у Чачку добар иако за оне најпасније честице у ваздуху уопште нису имали мерни уређај, нити званично мерење и потврду.

— Подсећамо јавност такође да су против градоначелника Тодоровића у фебруару прошле године Двери поднеле још две кривичне пријаве Основном јавном тужилаштву у Чачку које стоје у фиокама: због незаконитог избацивања представника опозиције из скупштинских радних тела у скупштини града Чачка и због загађења Мораве и свега што проистиче из ове еколошке катастрофе, али да нема реакције надлежног тужилаштва ни на ове пријаве. Тужилаштву у Чачку поново скрећемо пажњу и на потенцијална кривична дела у вези са пљачком средстава из буџета града путем преплаћених грађевинских радова за које постоји сумња да је неосновано потрошено најмање пола милиона евра (уређење бедема и градске плаже, реконструкција објеката и алсфалтирање улица, израда уличних ограда и стубића…). Овим путем тражимо одговор од надлежних тужилаштава докле се стигло са процесуирањем могућих окривљених по свим овим питањима — закључујуи Двери.

 

Извор: озонпресс.нет

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: