На данашњи дан, пре тачно 76 година, нацистичка Немачка је потписала капитулацију и тај дан се слави као Дан победе над фашизмом. Српски покрет Двери, као покрет који баштини антифашизам, честита свим грађанима Србије Дан победе!

     Да не би пало у заборав, мора се истаћи да је Србија имала првог устаника против фашизма и нацизма у Европи, а то је био генерал Драгољуб Дража Михаиловић, који је на јучерашњи дан, 8. маја 1941. године, пре тачно 80 година, одбио да призна капитулацију и отишао на Равну Гору како би са својим саборцима подигао устанак против окупатора. Дакле, хтели то неки данас да признају или не, а законски јесте признато, Србија је током Другог светског рата имала два антифашистичка покрета – четнички и партизански, што је деценијама после Другог светског рата негирано и признаван је само партизански.

Србија, односно тадашња Краљевина Југославија, процентуално броју становника, у самом је светском врху по броју страдалих за време Другог светског рата, у коме је погинуло 1 700 000 људи. Данас се са посебном пажњом сећамо свих њих, који су своје животе дали под окупацијом што нацистичке Немачке и фашистичке Италије, што од злочинаца широм геноцидне творевине Независне државе Хрватске.

Српском покрету Двери је од изузетног значаја поштовање традиције и историје српског народа и зато овај дан има и посебну вредност за нас.
 

 

Инфослужба Двери