У последњих пар месеци примили смо неколико позива забринутих грађана са информацијом да се дуж пута за Макиш диже већи број производних хала са обе стране пута у подручју санитарне заштите Београдског водоизворишта.

Дана 09.02.2020. обишли смо локацију и видели да се на том потезу интензивно гради  и поред постојећих магацина и хала приметили смо 7-8 објеката у изградњи, као и тешке машине које су насипале терен за изградњу нових.

Увидом и ГУП и друге просторне планове, установили смо да се нови објекти налазе у зони санитарне заштите, у којој је Законом и подзаконским актима, између осталог забрањена градња индустријских објеката.

Грађани су с правом забринути, јер се поред саме градње, на овом простору затрпавају и прекидају дренажни канали те поред могућности загађења изворишта пијаће воде, постоји реална опасност и од поплава узрокованим уништеном мрежом дренажних канала.

Постављамо питање надлежним санитарним, комуналним и водопривредним инспекцијама, да ли је рађена студија утицаја ових објеката на животни средину?

У погоне за прераду воде ,,Макиш 1“ и ,,Макиш 2“ , као и у систем ,,Рени“ и цевастих бунара, су у претходних пар деценија уложене десетине милиона евра за које се Србија задужила код страних инвеститора, па се поставља питање, због чега се ради ситних интереса локалних шерифа, доводи у питање оправданост ових инвестиција, ако ћемо због евентуалног продора површинских загађења  довести у опасност све грађане, те бисмо на послетку из њих уместо пијаће, добијати само техничку воду.

Позивамо надлежне институције да почну да раде свој посао и спрече даљу изградњу, а ово подручје врате у првобитно стање, јер уколико то не учине биће то доказ да су свесно саучествовале у овоме, за шта ће веома брзо кривично да одговарају сви актери, па и они сами због нечињења.

ОО Двери Чукарица