Српски Покрет Двери - Лого
Search

     Готово да нема месеца када се на укрштању Ибарске магистрале и пута за Барајево не догоди тежа саобраћајна незгода, а оне лакше су недељна појава. Нажалост овакво стање је годинама и ниједна власт се озбиљно није бавила овим проблемом.

     Наиме, возила која  из правца центра Београда требају да скрену пут Барајева и даље, принуђена су да пресецају магистралу на изузетно небезбедном месту. Када је већи интензитет саобраћаја то је својеврстан рулет, јер возила из правца Лазаревца имају првенство, те се понекад праве велике гужве на скретању и нервозни возачи улећу великом брзином како би се искључили. Нажалост то у неким случајевима не успевају те долази до фаталних исхода.
     Када на то додамо да се практично на самом укрштању путева налазе и аутобуске станице градског и међуградског превоза, чији корисници претрчавају магистралу да би ухватили везу до посла, куће, школе, факултета, право је чудо што несреће нису чешће.
     Како бисмо заштитили, пре свега људске животе али и спречили велику материјалну штету Савет за урбанизам Српског покрета Двери Чукарица, од Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и од Градских секретаријата за саобраћај и инфраструктуру, захтева да у буџетима за 2021. годину планирају средства за пројектовање и изградњу одговарајућег саобраћајног објекта који ће на одговарајући проблем решити овај вишедеценијски проблем.

Идејно решење Савет за урбанизам – ОО Двери Чукарица

     Знајући да је предвиђен велики буџетски дефицит, наш Савет за урбанизам предлаже најјефтиније, а можда и најбоље решење, а то је кружна раскрсница, кружни ток, са измештањем постојећих станица јавног превоза и изградњом пасареле за пешаке.
     Предности овог решења се огледају у смањењу брзине којом возила улазе у раскрсницу, проточност саобраћаја без обзира из ког правца возила долазе, а због измештања станица јавног превоза и повећање безбедности свих учесника у саобраћају.
     Измештањем станица број истих би био смањен са 4 на 2, а на њих би стајало више аутобуса, нпр. путници из правца Бановог брда би на истој станици преседали на 551 за Велику Моштаницу, Умку, док би на истој станици стајали и аутобуси из Барајева и Лазаревца на путу ка Београду.

Савет за урбанизам – ОО Двери Чукарица

Фото: beobuild.rs

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: