У Лозници је данас одржан протест испред Скупштине града, а све због најављеног усвајања Просторног плана града Лознице, којим ће одборници омогућити отварање рудника литијума који овде планира да направи у свету злогласна компанија „Рио Тинто“. Неколико стотина грађана Лознице, али и грађана из других делова Србије окупило се на данашњем протесту, а подршку је дао и Српски покрет Двери, чији је потпредседник Извршног одбора и председник градске организације Двери у Лозници Славиша Милетић, један од највећих бораца против отварања рудника литијума.

Опште је позната чињеница да где год се „Рио Тинто“ појавио у свету, у тим деловима је остајала пустош, трајно нарушена животна средина, а чак су избијали и грађански ратови. Данас једна таква компанија жели да отвори рудник литијума у Србији, користећи најпрљавију технологију, а последица ће бити трајно затровано земљиште и воде. Једну такву компанију са одушевљењем у Србију доводе председник Србије Александар Вучић и најпознатији лобиста за стране интереса у Србији, министар енергетике Зорана Михајловић, док ће одборници у Скупштини града Лознице бити само пуки извршиоци у овом еколошком злочину. Али и као такви, поставља се питање како ће сутра погледати у очи својим рођацима, комшијама и пријатељима… На крају, седница скупштине је завршена, а одборницима који су изгласали овај срамни предлог излаз је омогућила јединица Жандармерије, што је преседан у Лозници и историји заседања лозничке скупштине

Проблем Србије није „Рио Тинто“, они гледају свој интерес. Проблем Србије је ова корумпирана власт на свим нивоима која не гледа интересе сопствене државе и народа, већ искључиво интересе странаца. Зато нам у Србији и јесте потребна промена система, а пример из Лознице то најбоље доказује.

[ngg src=“galleries“ ids=“448″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]
Како је изгледао протест у Лозници, можете погледати овде

Инфослужба Двери