Dveri: Fronteksu ekspresno diplomatski status, a ruskom humanitarnom centru ni posle pet godina

Ne čudi da je režim u Srbiji ekspresno dozvolio da Fronteksov oficir za vezu u Beogradu ima diplomatski status. To je samo potvrda da je Srbija sve bliža NATO paktu, a sve dalja od vojne neutralnosti za koju se samo formalno zalaže. Pravo je pitanje čemu oficir za vezu u Beogradu, ako opasnost od migrantske krize jenjava? Ili je novi talas na pomolu.


Oficir za vezu Agencije za evropsku i obalsku stražu – Fronteks (vojno-policijska EU formacija) dobiće diplomatski status pri Delegaciji EU u Beogradu. Dveri su još prošle godine na sednici Odbora zabezbednost Narodne skupštine iznele kategorički stav da ne treba učestvovati u vojnim misijama pod okriljem EU, koje su zapravo misije NATO pakta. 


To nije bilo dovoljno režimu u Beogradu, koji je ćutke i ekspresno prihvatio diplomatski status oficira agencije EU, a da se, pri tom nije mrdnulo sa mrtve tačke o rešavanju diplomatskog statusa pripadnih ruskih humanitaraca iz centra u Nišu, iako se o tome govori godinama.


Znajući da se Fronteks prvenstveno bavi sprečavanjem ulaska migranata na teritoriju zemalja EU, dodatno zabrinjava činjenica, da ako je minula migrantska kriza, čemu dve godine kasnije oficir Fronteksa u Beogradu?


Da li je na pomolu novi talas migranata i kakva će uloga Srbije biti u njemu pitanje je o kojem iznosimo svoju zabrinutost. Prethodni talas dočekali smo sa pogrešnom politikom otvorenih granica, gde je jedina sreća što Srbija nije bila ”prvi izbor” brojnih migranata sa Bliskog istoka. 


Ono što je ostalo prećutano od strane režima u Srbiji je i podatak Međunarodnog štohkolmskog istraživačkog instituta za mir (SIPRI) da je od jula 2011. do decembra 2015. bilo 4,4% tražilaca azila samo iz Sirije u odnosu na broj stanovnika Srbije, što iznosi oko 320 000 ljudi! 


Da li obaveza prilagođavanja obrazovno-prosvetnog sistema i povećavanje kapaciteta smeštaja za azilante širom Srbije idu u prilog činjenici da sve veći broj tražilaca azila isti nalaze u Srbiji, nešto je što interesuje i građane Srbije i Dveri.


Dveri još jednom iznose svoj stav da država Srbija, mimo pružanja humanitarne pomoći i transportne logistike koja je nesporna, mora imati čvršću i rigidniju politiku prema migrantskog krizi i njenim posledicama, pre svega zbog „uvoza“ terorista Islamske države, kao i zbog opšte, zdravstvene i ekonomske bezbednosti građana Srbije.


 


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri