Српски покрет Двери поздравља нове мере подршке рађању и породици, али их оцењује и као само још један у низу несистематских и предизборних покушаја решавања овог кључног националног питања. Ово је већ ко зна које по реду преписивање програма Двери, а да власт нити једном није била спремна да то призна: од формирања Министарства за породицу, преко повратка редовног служења војног рока, до емитовања државне химне у школама – све су то старе политичке идеје Двери којима се власт некада смејала док смо их износили у Народној скупштини а данас их примењује.

        Тек што је у Народној скупштини усвојен буџет за 2022. годину а председник СНС већ изазива поремећај плана буџета излазећи са новим мерама материјалне подршке становништву, иако за то нема никаква уставна овлашћења. Тренутак када председник државе жели да се бави овим мерама показује да је у питању још један сегмент предизборне кампање, јер се поставља питање шта је власт урадила по овом питању у претходних 10 година и како им се може веровати да ће се овога пута било шта променити?

Вучић је већ обећао пензионерима 20.000 динара од Нове године, очекујући заузврат њихове гласове, а сада покушава да на нов начин сачува пољуљани рејтинг владајуће странке у широј популацији. Десет година је Српска напредна странка имала времена да се бори са белом кугом у Србији, да створи услове за одрживост породице, а не да даје једнократну помоћ као решење овог проблема. Омогућити људима да зараде новац, да имају сигуран посао, да имају слободан викенд, бар нерадну недељу и у приватном сектору, да имају времена за породицу, то су мере које ће повећати наталитет и дати наду младим људима да у овој земљи остану и заснују породицу.

Нажалост, и ову, изузетно важну тему за будућност Србије владајући режим користи за политички популизам и предизборни маркетинг. Без суштинских решења овог и многих других економских, правних и друштвених питања која би омогућила пристојан живот у овој земљи, млади људи неће решити да остану и овде заснују породицу, колико год им Вучић за то нудио новца као подстицај. Није у Србији проблем само материјално стање већ и негативна селекција, владавина купљених диплома и плагираних доктората, криминал, корупција и неправда. А то се може променити само променом власти и комплетног корумпираног политичког и правосудног система. Што се тиче борбе против беле куге, ту су нам потребна системска решења попут пореске реформе која би омогућила смањење пореза на зараде и имовину за све који ступе у брак и добију децу. Али о томе се не размишља у новим мерама које су вођене само једнократним маркетиншким ефектима.

 

Инфослужба Двери