Да ли неко може да зна боље од самих пилота спашених у мисији Халијард ко је најзаслужнији за њихово спашавање, питају из ОО Двери Горњи Милановац.

     – Пре двадесетак дана министарка Зорана Михајловић је обишла радове на изградњи полетно-слетне стазе аеродрома у Прањанима и уређењу меморијалног комплекса „Халијард“. Очигледно је да се ужурбано врше припреме за обележавање још једне годишњице славног спашавања великог броја америчких пилота у Другом светском рату. Та операција сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова. Због тога искрено поздрављамо и подржавамо ове активности за које мислимо да могу допринети обнови српско-америчких односа – кажу у милановачким Дверима.
     Међутим, кажу, има једна ствар која им смета.

     – Када се говори о овој акцији, готово по правилу се истиче како су пилоте спашавали „српски сељаци“ или „српски народ“ показујући тиме своју храброст, племенитост и велико срце. Нећемо рећи да то није тачно, али истина је да је та операција изведена као заједничка акција америчке авијације и припадника југословенске војске у отаџбини, којом је командовао генерал Драгољуб Дража Михаиловић. Сигурно да обичан народ није могао сам да организује спашавање, заштиту, снабдевање и евакуацију преко 500 пилота. То је могло да се изведе само уз учешће неке организоване, обучене и дисциплиноване војне силе у сарадњи са народом. Избегавањем да се јасно помене његово име, чини се још једна велика неправда према генералу Михаиловићу, човеку који је несумњиво био велики српски патриота – изричити су у ОО Двери.

     Они кажу да је управо због ове акције председник САД Хари Труман 29. марта 1948. године постхумно одликовао генерала Михаиловића највишим орденом САД – Легијом за заслуге.

     – Наређење за спашавање савезничких пилота генерал Михаиловић је издао још у јануару 1944. године Првом равногорском корпусу, под командом поручника Звонимира Вучковића, што сведочи о томе да је то била планирана и организована активност, а не спонтана. О свим заслугама генерала Драгољуба Михаиловића нећемо сада. Желимо само да предложимо да се аеродром који се гради назове по њему, или бар да једна улица у Прањанима понесе име генерала Михаиловића. Бесмислено је да се нешто прославља, а да се не помиње име онога ко је за то најзаслужнији – наводе дверјани.
     Они сматрају да у прилог томе говори и чињеница да је након његовог хапшења више стотина америчких пилота, које су спасили четници, стало у одбрану генерала.

     – Они су покренули иницијативу за оснивање Комитета за праведно суђење генералу и ангажовали целокупну јавност Америке, укључујући бројне истакнуте културне и јавне личности, као и политичаре. Све то је, на жалост, било узалудно. Ипак, тим својим активностима су јасно показали ко је најзаслужнији за њихово спашавање. А они су то, ваљда, најбоље и знали. Нама само остаје да им верујемо и да престанемо да се брукамо и даље чинећи неправду. На крају, подсећамо да смо још раније предложили да се Железничка улица у Горњем Милановцу преименује у Улицу Генерала Драгољуба Драже Михаиловића, а да се планирана приступна саобраћајница назове Равногорски пут – кажу у ОО Двери Горњи Милановац.

Извор: gminfo.rs