Повод за наше реаговање је уговор који је додељен фирми „Macchina security d.o.o.“ из Београда, а ради набавке и уградње опреме и сензора за напуњеност контејнера (Одлука Општинске управе бр 4-404-282 од 26.11.2019. године).

Овај уговор „тежак“ је 27.045.360,00 динара (око 225000 евра). Према саопштењу на званичном сајту СО Горњи Милановац, Кабинет министра без портфеља Ненада Поповића задуженог за иновације и технолошки развој доделио је општини Горњи Милановац средства у износу од 27.424.140,00 динара за реализацију Пројекта под називом „Набавка и уградња опреме и сензора за напуњеност контејнера“. Приликом потписивања уговора са министром Поповићем, Председник општине је славодобитно изјавио: „… На тај начин ћемо штедети новац ЈКП-а, али и грађана општине Горњи Милановац. То ће имати ефекат на крајњег потрошача јер ћемо моћи да смањимо цене комуналних услуга.“

Шта је овде спорно?

Пре свега, фрапантна је цена овог посла и под великим знаком питања је оправданост толиког улагања. Да ли је општини Горњи Милановац у овом тренутку баш неопходно уграђивање разних сензора у контејнере за смеће и како ће то допринети њеном технолошком развоју? Из документације се види да се ради о опреми која се увози, па би се пре могло рећи да се ради о помоћи технолошком развоју неке друге земље. Са тиме у вези, занимљиво је да није ни разматрана једина друга понуда групе понуђача из разлога што је, цитирамо: „неприхватљиво ниска цена коју понуђач није образложио“!? Зашто је та група понуђача уопште учествовала на тендеру са тако неозбиљном понудом коју није хтела да образложи? Иначе понудили су да тај исти посао ураде за свега 11.966.990 динара!?

Није нам јасно ни како ће то доћи до уштеде новца? Хоће ли комуналци ићи да празне само напуњене контејнере, један по један, онако како се пуне, без неког реда, као до сада? Тако сигурно неће бити уштеде.

Даље, у очи пада веома детаљна конкурсна документација за опрему која треба да се набави и угради. Огромна је разлика рецимо у односу на јавну набаку за чување и негу старих лица. У овом случају само што нема фотографија сваког дела опреме, чије су карактеристике наведене прецизно до најситнијих детаља. А могли су одмах и да ставе ко је произвођач. И лаику се намеће питање да ли се ради о већ унапред договореном послу, где се тачно зна ко је продавац а ко набављач. Чудно звучи и захтев понуђача да се измене одређене ставке конкурсне документације, вероватно да би се прилагодиле ономе што тренутно имају на лагеру.

Све у свему, високо софистицирана опрема и очигледно веома скупа, јер у то ставрно не желимо да сумњамо, биће уграђена на укупно 200 контејнера, који се налазе на 45 локација у ужем центру гарда. Четири базне станице (предпостављамо да управо то значи скраћеница БС) са по педесет сензора у контејнерима, грубо гледано у четвороуглу: тениска игралишта – Норвешка кућ – Плави мост – раскрсница Курсулине и Карађорђеве улице.

Треба да знамо да у општини Горњи Милановац, односно на територији коју покрива ЈКП има око 1200 контејнера!? Шта ћемо са осталих хиљаду? Да ли ће и даље сасвим нормална бити слика као на новој локацији за контејнере на Руднику, како то показују наше фотографије. Иначе овај део варошице на раскрсници путева за Колонију, Брезовицу и Трудељ народ зове Пекара, а вероватно ће убрзо добити ново име – Смећара.

Као што и сами грађани знају, а верујемо и општински челници и руководство Јавног комуналног предузећа, у оваквом или сличном стању су и скоро сви контејнери у самом граду. У те и такве контејнере ће се, веровали или не, уградити опрема која по том једном контејнеру вреди око 1000 евра!? Више од самог контејнера!

Без обзира што те паре стижу из Републике, односно надлежног министарства, то су ипак паре свих нас – пореских обвезника ове државе. Морамо да се упитамо да ли је можда могло да се нађе неко једноставније, јефтиније и трајније решење, ако је већ морало и ако је то тренутно највећи проблем у нашој општини? Зашто тим новцем није финансиран истраживачко-развојни пројекат неке наше организације? Сигурни смо да у нашој земљи постоје довољно стручни људи који би могли да реше тај проблем. Јер, не ради се овде само о општини Горњи Милановац. Много су веће паре у питању.

Наравно, загађење ваздуха ћемо решавати забраном индивидуалних котларница, повећањем пореза и такси за регистарцију аутомобила и плаћањем намета на димњаке. А када се и од ових зулума сакупи довољно пара можда реше да нам уграде сензоре за буку у зградама, плач беба или аутоматску детекцију илегалних котларница… Наравно, опет увозне.

Медијски тим ОО Двери Горњи Милановац