Некомпетентност и површност у доношењу одлука милановачке власти већ постаје готово пословична. То најбоље илуструје најновија одлука о подизању споменика некадашњем председнику општине Милојку Вељовићу.

     Објављено је да је на последњој седници Привредног савета дата сагласност на иницијативу председника општине Дејана Ковачевића да се на кружном току у јужној индустријској зони постави споменик некадашњем првом човеку општине Горњи Милановац, Милојку Вељовићу. Такође, предложено је и да приступна саобраћајница понесе његово име. Одмах да кажемо, несумњиво је да је тај човек заслужио значајно обележје у овој општини. Скоро да се може рећи да је сам Милановац један велики његов споменик. Међутим, ова иницијатива има прилично мањкавости.

     Шта је ту чудно? Па, чудно је то да о споменицима, који су очигледно у моди међу члановима СНС-а, и називима улица расправља Привредни савет. Он није основан због тога већ због нечег другог. За то постоји надлежна скупштинска комисија. Циљ је очигледно био да се од привреде добије сагласност за новац, а не за споменик.

     Спорно је и то што се споменик жели поставити на кружном току. То је потпуно непрактично. Ко ће моћи од саобраћаја да приђе том споменику? Јер, ваљда ће уз споменик бити постављена и нека плоча са натписом о томе коме је посвећен и које су најзначајније заслуге личности којој је посвећен, а што ће неко од посетилаца Горњег Милановца желети да прочита. Па, и споменик Димитрију Туцовићу је склоњен са кружног тока на Славији. Зато мислимо да би споменик требало поставити на неком приступачнијем месту, а најбоље би било да то буде у центру града, баш близу зграде општине.

     Сматрамо да није добра ни идеја да споменик буде на једном крају града, а улица која би понела име Милојка Вељовића, на другом. Можда би требало размислити о томе да се нека од постојећих улица преименује, и то она у којој се налазе највеће заслуге Милојка Вељовића. Ако је могла да се преименује улица Слободана Пенезића, зашто не би могла и нека друга? Најзад, зашто не прикупити више предлога и препустити грађанима да они одлуче која улица да понесе име Милојка Вељовића?

     Што се приступне саобраћајнице тиче, она нема никакве везе са Милојком Вељовићем, а ми остајемо при раније изнетом предлогу да се назове Равногорски пут. И то зато што води ка Равној Гори и може допринети њеној популаризацији и олакшати заинтересованим туристима долазак до Равне Горе, која несумњиво представља велики туристички потенцијал наше општине.

Медијски тим ОО Двери Г. Милановац

Фото: ОУ у Г. Милановцу