Позивамо све наше суграђане да 15. маја у 15 часова дођу испред дома Народне скупштине Србије, одакле ћемо кренути у породичну шетњу централним улицама главног града.

       У Мађарској мајка може да додобије кредит од 36.000€. Ако роди треће дете не мора да враћа кредит, а кад роди четврто не плаћа порез. У Србији мајка са петоро деце неће имати ни дечији додатак ако се не уклопи у строге шаблоне и цензусе, a уколико има дугове послаће јој извршитеље, исећи струју и избацити из стана. Потом ће јој одузети децу због сиромаштва.

Током 2019. године у нашој општини у Матичну књигу рођених уписано је 379 лица, а у Матичну књигу умрлих 603. Исти тренд настављен је и 2020. током које је у Матичну књигу рођених уписано 390 лица, а у Матичну књигу умрлих 668. Проблем беле куге изражен је и на нивоу целе државе. Прошле године је дупло више људи умрло него што се родило у Србији. Када томе додамо да још толико оде у иностранство, ми годишње изгубимо град величине Чачка.

Челници наше општине диче се тиме што дају највећу новчану помоћ породиљама за сваку новорођену бебу, што у сваком случају подржавамо. Али, то је једнократна помоћ. Паре се потроше и шта даље? Шта када деца порасту и треба да крену у вртић, у школу, на студије, да се баве спортом или неким хобијем? Могу ли мајке да добију посао, који и како? Да ли је при томе важније колико су деце родиле или да ли су чланице СНС-а? Није довољно доносити само неке спорадичне мере, ма колико оне биле добре. Потребно је да мере буду довољне и да преокрену постојећи тренд, као и наведене бројке.

У вези са овим постављамо питање полицијској станици:

– Колико годишње људи пријави, а колико одјави место пребивалишта у нашој општини?

Питање за општинске челнике је:

– Да ли ћемо и ове године имати „вишак“ деце приликом уписа у вртиће и обданишта?

Шта угрожава савремену породицу и због чега нас је све мање? Наш став је да је то пре свега небрига државе. Навешћемо само најважније примере. Све је више абортуса и развода, све је већи број старачких домаћинстава, занемарени су проблеми самохраних мајки и очева, породица без деце, као и огромног броја самаца, а ради се о мушкарцима у нашим селима, док жене на селу немају адекватну социјалну и здравствену заштиту.

Савремена жена је угрожена више него икада, она има два радна времена – у фирми и код куће. За права жена је доста урађено, али ми истичемо да су права мајки преча. Оне не могу да раде другу, а никако трећу смену док су им деца мала.

Такође се залажемо да се заштите и помогну млади брачни парови. Рецимо да им се умањи порез када се венчају, а потом га даље умањивати са сваким новодобијеним дететом.

Двери се залажу да се уведе обавезна нерадна недеља и у приватном сектору, да можемо макар тај једaн дан у седмици да посветимо Богу и породици.

Значи, држава мора да фаворизује ступања у брак и рађање деце, а не да се бави легализацијом хомосексуалних бракова.

Брига о здрављу породице треба да нам буде на првом месту и суштински је важнa за породичну политику. Управо је то и прокламовано у новој Декларацији о здрављу усвојеној од стране Председништва нашег Покрета. Двери се залажу да се врате породични лекари и да заузму кључно место у здравственом систему. На тај начин би се вратило пољуљано поверење у лекаре и здравствени систем у целини. Добар породични лекар може унапредити функционисање породице и након излечења оболелог члана. Мора се унапредити здравствена заштита осетљивих група становништва: жена, новорођенчади, деце, адолесцената, трудница, старих и онеспособљених. Однос према овој популацији је мерило хуманости и успешности једне државне заједнице, мерило пожељности да се у њој живи и ради. Унапређење репродуктивног здравља је предуслов биолошке обновљивости становништва. У том циљу треба обезбедити потпуно бесплатну здравствену заштиту трудницама и породиљама, мајки са децом до седам година живота, као и потпуну психолошку и правну помоћ доступну породиљама, у случају потребе и у сваком тренутку, од стране стручног особља. Такође даћемо максималну подршку дојењу и дојиљама, јачању патронажних служби и организовању двадесетчетворочасовне доступне телефонске помоћи.

Став Двери по питању предлога закона о истополним заједницама је недвосмислен. Тим људима треба омогућити оно што тај предлог предвиђа, али не посебним законом већ изменама постојећих и различитим регулативама (подзаконским актима и сл.). На тај начин они не би били дискриминисани по питању наслеђивања добара и пензија, посета у болницама и затворима, социјалних и других принадлежности. А истовремено би и већина грађана Србије, који су ипак традиционално оријентисани по питању породице и бракова, лакше прихватили те људе и решавање њихових проблема. Силом и недемократском већином оваква Скупштина може да донесе који год хоће закон, али да ли је то решење? Да ли се тим људима у ствари чини медвеђа услуга?

Слична је и ситуација у вези предлога закона о родној равноправности и измене закона о забрани дискриминације.

Српски покрет Двери као породични покрет и део највеће међународне организације за породицу – Светског конгреса породица, редовно и на пригодне начине обележава 15. мај Међународни дан породице. Најчешће су то биле породичне шетње, разна окупљања, трибине, конференције, петиције, иницијативе и саопштења. Овога пута смо реализовали „јавну“ конференцију за медије управо на месту где смо пре две године одржали прву породичну шетњу у нашем граду.

На крају још једном позивамо све наше суграђане, посебно оне који живе, уче, студирају и раде у Београду, да 15. маја у 15 часова буду испред дома Народне скупштине Србије, одакле ћемо кренути у породичну шетњу централним улицама главног града.

Видео материјал можете погледати овде

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац