Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери предлажу да новоизграђени део улице Вука Караџића, такозвани булевар, понесе име „Јасеновачких жртава“

       Општинска организација Српског покрета Двери је предала захтев на писарници Општинске управе који је адресиран Председнику општине, Председнику скупштине и Начелнику општинске Управе. А тиче се предлога да скупштински одбор и одељење Општинске управе надлежни за одређивање назива улица у Горњем Милановцу покрену иницијативу да једна улица у ужем центру нашег града добије назив који би био посвећен жртвама геноцида над Србима у 20. веку, посебно у Независној држави Хрватској и систему концентрационих логора смрти Јадовно и Јасеновац за време Другог светског рата. Ова улица би била посвећена и деци која су пострадала у усташким концентрационим логорима и разним другим стратиштима на тлу НДХ.

Двери имају и конкретно предлог. Наиме, сматрамо да би новоизграђени део улице Вука Караџића, такозвани булевар, требало да понесе име Јасеновачких жртава.

Сматрамо да је филм „Дара из Јасеновца” коначно ставио на филмско платно један мали део свеукупног српског страдања у 20. веку и изнова пробудио интересовање јавности за ову цензурисану историјску тему. Али, не смемо стати само на овом филму већ треба да учинимо и конкретна дела која би сачувала историјско сећање и памћење на све жртве ове „индустрије смрти”, како су названи логори у НДХ у којима су заједнички страдали Срби, Јевреји, Роми, Хрвати и други народи и појединци који су се нашли на мети ове нацистичке творевине, али највише православни Срби. Ако ми не поштујемо своје жртве – како да очекујемо то од других и спречимо неко ново страдање?

 

У Горњем Милановцу

5. марта 2021. године.

 

Председник Општинске организације

Српског покрета Двери у Горњем Милановцу

Небојша Станковић

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: