Свим просветним радницима у нашој општини честитамо славу Светог Саву и желимо им да у свом важном и честитом послу постигну што боље резултате!

Надамо се да ће њихов труд и залагање бити препознати и адекватно награђени од стране друштвене заједнице. Њихово истрајавање на светосавском путу најбоља нам је гаранција да ћемо се као друштво кретати напред у правом смеру.

Овом приликом желимо да подсетимо оне који одлучују о просвети да према проценама ОЕЦД-а за нормалан развој земље бар 20% становника треба да буде високообразовано, јер образовање доприноси квалитету радне снаге, иновацијама, истраживањима и отварању нових радних места. Најобразованије нације са преко 50% високообразованих су Канада, Израел, Јапан итд. Све оне издвајају годишње за образовање више од 6% БДП-а, колики је и просек у ЕУ (у САД скоро 10%). Србија, међутим, издваја свега 4,5%, а у науку мизерних 0,5%, изузев Албаније, најмање у региону. Зато није ни чудо што је по последњем попису из 2011. у нашој општини било више од 40% становника старијих од 15 година само са основном школом или само са неколико разреда основне школе. Надамо се да ће попис 2021. показати много боље резултате. При томе је неопходна максимална помоћ локалне самоуправе, за коју се надамо да неће изостати, и да ускоро неће бити проблема попут плаћања путних трошкова и сличног.

Подизањем угледа просветних радника и санкционисањем свих недоличних понашања, попут продаје и куповине диплома, изградићемо успешан образовни систем, али и свеукупни систем вредности. У супротном, узалуд су нам најсавременија наставна средства и достигнућа, попут холограмских наставника. Зар треба да нам се понови случај да се на ПМФ-у у Новом Саду за студије физике пријави један студент, иако знамо да је ово занимање дефицитарно (а није боље ни на одсеку за биологију, географију, математику).

Зашто наши најбољи средњошколци не желе да се школују за професије наставника? Поједини портали у нашој земљи су ову вест о упису јако малог броја студената на овом факултету пренели насловљену с „Посао који нико неће“ (Блиц.рс). Чему онда да се надамо када је образовање будућих генерација у питању?

На крају, желимо да обавестимо јавност да је Свети Сава и слава Српског покрета Двери и да смо је ми скромно прославили у нашим просторијама. У свом деловању увек ћемо се трудити да следимо путоказе Светога Саве чија је актуелност непролазна.

Медијски тим ОО Двери у Горњем Милановцу

Фото: едукација.рс